Industria de mase plastice, sufocată de importuri

Data publicării:
bol plastic

România are la dispoziţie tot lanţul de producţie pentru produse din plastic cu valoare mare, cum ar fi materiale din PVC sau componente pentru maşini. Adică are rezerve de petrol, rafinării şi fabrici de prelucrare a maselor plastice.

Închiderea rafinăriei Arpechim şi reducerea la 35% a capacităţii de lucru în combinatul Oltchim a prăbuşit această industrie.

„Acest utilaj are nevoie de doar 5 secunde pentru a transforma într-un castron aceste granule de polimeri și de coloranți. Din păcate, peste 70% din materia primă este importată”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.

Marcel Diaconu, președintele Asociației Patronale a Prelucrătorilor de Mase Plastice: „Se importă PVC, tot felul de materiale pentru componentele auto, de fapt cele pentru componentele auto aproape toate se importă.”

În ultimii doi ani, balanţa comercială a României în acest domeniu s-a dezechilibrat: importurile cresc, iar vânzările noastre au scăzut odată cu închiderea celor mai importante secţii din combinatul din Râmnicu Vâlcea.

Cristian Pârvan, secretar general la Asociația Oamenilor de Afaceri: „Oltchimul ar putea să revină ca entitate care să furnizeze semifabricate, reducând în felul acesta importurile.”

Florin Vodiță, secretar de stat Ministerul Economiei: „Din păcate, am văzut că importăm produse din plastic foarte simple din țări precum Turcia, Grecia. Pentru uz casnic, carcase, capace, produse extrem de simple, care nu necesită o mare știință tehnologică.”

În acest moment doar rafinăria Petromidia livrează materie primă pentru fabricile de prelucrare din România, dar acoperă sub 30% din necesarul pieţei. Aşadar, cumpărăm şi materie primă, dar şi produse finite. Consumul de materiale plastice pe cap de locuitor este de sub 30 de kilograme în ţara noastră faţă de peste 100 de kilograme în ţările vestice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri