Industria evenimentelor din România şi-a dublat valoarea

Data publicării:
eveniment comic con 27 mar

Ţara noastră a intrat şi ea de câţiva ani pe lista destinaţilor europene de evenimente. Primul pas a fost făcut de firmele multinaţionale care au organizat întâlniri de afaceri şi conferinţe, la care au fost aduşi colaboratori din mai multe ţări. Lor li s-au adăugat organizatorii de concerte, care au convins artişti de renume mondial să vină în România. Piaţa evenimentelor a crescut treptat, dar deloc de neglijat.

„Dacă în 1998 România câştiga aproximativ 30 de milioane de dolari pe an din industria de evenimente, în 2008 150 de milioane de euro, şi estimăm în acest an în jur de 250 de milioane de euro. Iată că industria de evenimente a crescut”, a afirmat Traian Bădulescu, specialist în turism.

Cifrele sunt mici dacă ne comparăm cu ţările vestice. Marea Britanie căştigă din evenimente 50 de miliarde de euro anual, iar Germania 65 de miliarde de euro.

România este pe locul 26 din 35 de ţări la nivel european pentru organizări de evenimente. înseamnă pe la sfârşit”, a susținut Jamil Benabdallah - director pe Europa de Est al Asociaţiei Industriei de Evenimente.

Totuşi, pentru ţara noastră, evenimentele sunt mană cerească pentru hoteluri, restaurante, terase, şi magazinele de suveniruri.

„Reprezintă, din estimarea hotelierilor, 75-80% din clienți”, a mai spus Jamil Benabdallah.

Adică un total anual de 1,2 milioane de cazări în hoteluri, doar pentru evenimente.

Este cel mai profitabil segment al turismului. Numarul de participanti a crescut în perioada de criza, cheltuielile per participant, per zi au ramas constante sau au crescut”, a spus Radu Cimponeriu, expert al pieţei de evenimente.

Din evenimente se câştigă şi de patru ori mai mult decât din turismul de relaxare.

Dacă, în medie, un turist aflat în vacanţă are la dispoziţie 100 de euro pentru fiecare zi de şedere, cheltuielile pentru evenimente cresc la 300, chiar 400 de euro pe zi.

Cele mai multe evenimente organizate în România sunt concentrate în 6 oraşe mari: Sibiu, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Iaşi şi desigur Bucureşti, care reprezintă locul pentru 70% din evenimentele din ţării.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri