Inflația după 24 de ani. Adrian Vasilescu: Pâinea o fi mai scumpă decât în 1993, dar şi salariile au crescut

Data publicării:
saracie - 5492033-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Puţini îşi pot închipui că, în urmă cu 20 de ani, alimentele, hainele şi serviciile se scumpeau peste noapte. De exemplu, în 1993, inflaţia era de aproape 300 la sută. De atunci, ritmul de creştere a preţurilor a s-a diminuat constant. La sfârşitul anului trecut, inflaţia a ajuns la 1,55% după ce anul agricol a fost unul bun.

În urmă cu 20 de ani, preţurile creşteau şi de 10 ori în câteva luni, iar oamenii nu aveau niciun control asupra bugetului.

Acum, cu o inflaţie mai mică de 2 la sută, românii îşi numără în continuare banii din portofel atunci când merg la magazin.

De exemplu, în banii de atunci, o pâine costa 32 de lei, iar un kilogram de pui 50 de lei. Pentru cartofi, românii cheltuiau 75 de lei pentru un kilogram.

În 1993, un român îşi cumpără dintr-un salariu 40 de kilograme de pui pe zi. Statistic doar, putem spune că se trăia mai bine. Anul trecut, dintr-un salariu mediu reuşeai să pui în coşul de cumpărături doar 3 de kilograme de pui.

Cu alte cuvinte, acum suntem europeni cu acte, însă nu trăim la fel de bine precum cetăţenii celorlalte state UE. Diferenţa este clară în momentul în care comparăm salariile minime. În Luxemburg se câştigă cel mai mare salariu minim din Europa, de aproape 1.900 de euro. Înseamnă de 10 ori mai mult decât în România, unde salariul minim este de doar 179 de euro. 

Adrian Vasilescu: În 2013, preţurile au crescut numai cu 1,55%, iar salariile cu vreo 2-3%

„În '93, am avut un record istoric de inflaţie, a crescut cu 300%. Într-un singur an, preţurile s-au mărit de 3 ori. În 2013, preţurile au crescut numai cu 1,55%. Practic e stagnare, adică n-au crescut deloc”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, într-o intervenție telefonică la Digi24.

Potrivit acestuia, România are în prezent cea mai bună inflaţie din 24 de ani.

„S-a spus că pâinea e mai scumpă decât în 1993. O fi mai scumpă, dar şi salariile au crescut. Dacă în 1993 preţurile au crescut cu 300%, salariile crescuseră cu doar 150%. Atunci aveam creştere negativă sau, mai bine-zis, creşterea reală de bunăstare nu există. Azi înregistrăm o creştere de bunăstare. Dacă preţurile au crescut cu 1,55%, salariile au crescut cu vreo 2-3%”, a mai adăugat Adrian Vasilescu.

Consilierul guvernatorului BNR a explicat că România are aceeași inflație ca Germania, Anglia sau Franța. Deși prețurile cresc încet în toate aceste țări, în România nu există pericolul deflaţiei, adica de scaderi de preţuri.

„Sunt economisti la Harvard care spun că un preţ care creşte modic e ca un pahar de vin bun băut după masă, e ca un întăritor”, a mai explicat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri