Inflația în octombrie. Legumele și ouăle s-au scumpit cel mai mult

Data publicării:
alimente legume puata mediafax-4

Luna trecută, cel mai mult s-au scumpit cartofii şi ouăle, cu peste 8 la sută. Am plătit mai mult şi pentru legume. Chiar dacă producţia internă a fost bogată, anul acesta producătorii fără depozite au fost nevoiţi să vândă marfa intermediarilor, iar aceştia o scot acum pe piaţă la preţuri mai mari. În plus, comercianţii apelează şi la importuri, pentru că recolta locală s-a cam epuizat.

De la începutul anului, cel mai mult a crescut preţul serviciilor de apă, canal şi salubritate. Au fost mai mari însă şi facturile la gaze, ca urmare a liberalizării pieţei energiei.

Luna octombrie a adus şi ieftiniri, în special la fructe. Comparativ cu septembrie a costat mai puţin şi uleiul, datorită recoltei bune de floarea-soarelui.

Deşi s-au scumpit luna trecută, ouăle sunt cap de listă la ieftinirile de anul acesta. Costă cu un sfert mai puţin ca în decembrie 2012. Şi pentru pâine am plătit mai puţini bani, ca urmare a reducerii TVA la pâine.

Oficialii Băncii Naţionale spun că preţurile nu vor mai creşte mult în ultima parte a anului.

Recoltă bună, preţuri mari

În lipsa unor depozite, producătorii au vândut recolta intermediarilor care o vând acum la preţuri mari. În plus, unii comerciaţi apelează la importuri, pentru că producţia locală e aproape epuizată sau mult prea scumpă.

Costul de producție al unor legume crește semnificativ pe perioada iernii, pentru că producția lor necesită căldură, energie electrică mai multă sau costuri ceva mai mari”, explică economistul Cristian Păun.

De la începutul anului, cel mai mult a crescut preţul serviciilor de apă, canal şi salubritate. Au fost mai mari însă şi facturile la gaze, ca urmare a liberalizării pieţei energiei. Cât priveşte ieftinirile, anul agricol nu se simte prea mult în buzunare. Preţul fructelor a scăzut cu doar 3 procente, iar uleiul este mai ieftin cu doar 1,3%. Şi asta chiar dacă producţia de floarea-soarelui a fost mai mare cu 50 la sută faţă de anul precedent. Economiştii spun că ieftinirile nu sunt mari şi pentru că producătorii ştiu că produsele alimentare sunt ultimele tăiate de pe lista de cheltuieli a românilor.

Cele mai mari reduceri de preţuri s-au înregistrat la ouă şi pâine. Vara prelungită şi reducerea TVA au dus la ieftinirea acestor produse. De altfel, oficialii Băncii Naţionale a României nu se mai aşteaptă la creşteri mari de preţuri în următoarele luni. „Sună bine, fiecare cu meseria lui. A noastră este să nu spunem că urmează un tavalug al prețurilor și este o marotă care nu se mai adeverețte de 10 ani și e cazul să mai renunțăm la ea”, declara zilele trecute guvernatorul Mugur Isărescu.


Preţurile de consum

octombrie: au crescut cu 0,29% față de septembrie;

septembrie: au scăzut cu 0,6% față de august;

august: au scăzut cu 0,2% față de iulie;

iulie: au scăzut cu 0,34% față de iunie.

 Scumpiri în octombrie

cartofi - 8,91%

ouă (sageata in sus) 8,75%

legume si conserve de legume - 6,32%

gaze - 1,24%

cinema, teatre, muzee - 1,89%

 Ieftiniri în octombrie

fructe proaspete - 3,12%

citrice - 2,94%

ulei - 1,31%

combustibili - 0,97%

servicii telefonie - 0,35%

 Top scumpiri în 2013

apă, canal, salubritate - 11,81%

fasole boabe - 11,44%

gaze - 9,25%

tutun, ţigări - 8,62%

 Top ieftiniri în 2013

 ouă - 24,25%

pâine - 11,46%

fructe - 9,72%

făină - 8,14%

Prognoza de inflaţie pentru 2013 a fost revizuită în scădere de BNR de la 3,1% la 1,8%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri