Informații de ultimă oră despre buget. Soluția găsită pentru banii primăriilor

Data actualizării: Data publicării:
dancila dragnea CEX inquam octav
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Primăriile ar putea beneficia de mai multe fonduri. Discuțiile continuă în acest moment în coaliție.

După cele mai recente negocieri, s-a convenit următorul scenariu: statul ar urma să suporte 100% cheltuielile sociale, care iniţial erau trecute în seama administraţiilor locale, lucru care a stârnit nemulțumirea primarilor. 

Este propunerea discutată în acest moment în biroul președintelui PSD, Liviu Dragnea, unde este prezent și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Aici ar urma să ajungă și premierul Viorica Dăncilă. 

Este unul dintre scenariile luate în calcul. Discuția decisivă între primari și președintele PSD, Liviu Dragnea, ar putea avea loc mâine.

Până anul trecut, statul asigura 90% din cheltuielile sociale și doar 10% reveneau primăriile. La negocierile de săptămâna trecută cu premierul și ministrul finanțelor, primarilor li s-a oferit o cotă de 60% din impozitul pe venit, cu cu condiția să suporte toate cheltuielile sociale. Edilii au refuzat însă această ofertă. 

Azi s-a decis că, pe lângă cota de 60%, din banii de la Consiliile Județene care merg la Ministerul de Finanțe, 5% ar urma să fie împărțiți în mod egal către toate județele, fără să se țină cont de criteriile care astăzi sunt în vigoare – nu se va ține cont nici măcar de numărul de locuitori dintr-un județ.

Acest lucru înseamnă că județele bogate ar urma să piardă mai mulți bani.

Din coaliția PSD-ALDE se transmit mesaje că UDMR ar fi de acord cu această variantă.

Social-democrații au nevoie ca UDMR să susțină proiectul de buget. Deși PSD-ALDE au majoritate în plenul reunit, o condiție foarte importantă este ca toți parlamentarii să fie la muncă.

Ministerul de Finanțe vrea ca pentru bugetul de anul acesta să se țină cont doar de execuția bugetară de anul trecut, fără ca primarii și președinții de Consilii Județene să mai pună la socoteală și alte cheltuieli care au fost asigurate de stat, cum ar fi, de exemplu, ajutoarele pentru sinistrați.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri