INS: Producţia industrială a crescut cu 14,3% în primele patru luni din 2021

Data actualizării: Data publicării:
stalp de energie electrica
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut 11,5%. Foto: INQUAM Photos

Producţia industrială a crescut cu 14,3% ca serie brută şi cu 14,5% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2020, potrivit datelor Institutului National de Statistică. 

Aceasta ca urmare a creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (16,3%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (11,5%). Industria extractivă a scăzut cu 6,6%.

În luna aprilie 2021, producţia industrială a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,9% ca serie brută şi a crescut cu 2,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a fost mai mare atât ca serie brută (68,0%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (63,2%).

În luna aprilie 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,9%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (13,4%) şi industria prelucrătoare (5,1%). Industria extractivă a crescut cu 4,8%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 2,7% faţă de luna precedentă, datorită creşterilor înregistrate de cele trei sectoare industriale: industria extractivă (10,7%), industria prelucrătoare (6,2%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (2,2%).

Sursa: Agerpres

Partenerii noștri