INS: Rata șomajului în iulie rămâne aceeași ca în iunie - 7,5%. Cifrele pentru iunie au fost însă revizuite în scădere

Data publicării:
somaj - participanti la o bursa a locurilor de munca - mfax-3

ACTUALIZARE 10.01. În iulie 2013, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,5%, aflându-se la același nivel cu luna iunie (revizuită) și în creștere cu 0,5 puncte procentuale față de nivelul înregistrat în iulie 2012, a anunțat, azi, Institutul Național de Statistică.

Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 de ani), estimat pentru luna iulie a acestui an, este de 739.000 de persoane, în scădere față de luna precedentă, când au fost 746.000 de persoane, și în creștere față de aceeași lună a anului precedent (701.000 persoane), se arată într-un comunicat al INS.

__________________________________________________________________

În iulie, numărul de şomeri a crescut şi se îndreaptă spre un nou maxim istoric, susţinea preşedintele Traian Basescu, asta deși cifrele oficiale vor fi publicate abia astăzi.

„În luna iunie şomajul, pe măsurători ESA, era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri”, a declarat șeful statului. Potrivit acestuia, atunci „când se va analiza la nivelul Eurostat şomajul în România, cifra pentru iulie va fi undeva în jur de 8%”.

Sursa datelor invocata de preşedinte, ESA, este acronimul în engleza al Sistemului european de conturi naţionale. Acesta este folosit, printre altele, la calculul deficitului bugetar. Deci, nicio legatura cu șomajul.

La nivelul Uniunii Europene, rata somajului este calculată conform metodologiei Biroului Internaţional al Muncii.

Răspunsul premierului a venit la o zi distanţă. Victor Ponta susţine ca sunt mai mulţi cei care ies din şomaj decât cei care intră.

Am si eu datele de la Comisa de Prognoză. Semestrul 1 2013 - au intrat in somaj 333.000 de persoane, au iesit 389.000 de persoane. Nu are rost să-l învăț pe domnul președinte ce e cu ESA”, a spus premierul.

Deși premierul a ținut sa dea lecții de economie, nici el nu se descurcă foarte bine. Victor Ponta a invocat datele Comisiei Naționale de Prognoză. Instituția face însă previziuni despre cum va evolua economia în viitor.

În prima jumătate a anului, şomajul a ajuns la 7,6 la sută, potrivit INS.

La finalul lunii iunie, numărul persoanelor care nu au un loc de munca a ajuns la aproape 740.000, cu 16.000 mai mulţi decât în luna mai.

Cum se calculează șomajul

În România se calculează două rate ale șomajului. Acestea sunt oferite de Institutul Naţional de Statistică şi de Agenţia Natională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Între cele două este o diferenţă de peste 270.000 de şomeri.

Cele două instituţii iau în calcul alţi indicatori atunci când anunţă rata şomajului.

La Institutul Naţional de Statistică şomerii sunt persoane cu vârsta între 15 si 74 de ani care îndeplinesc trei condiții:

- nu au loc de muncă

- își caută loc de muncă în urmă două săptămani

- și-au cautat un loc de muncă în ultimele patru săptămâni

Așa că rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor raportată la populația activă.

La ANOFM, rata șomajului se calculează doar în funcţie de persoanele aflate în evidența instituției.

Potrivit ANOFM, in luna iulie, rata șomajului era de 5,29 la sută, fiind înregistrați peste 466.000, cu aproape 29.000 mai mulți decât în iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri