Insolvența Complexului Energetic Hunedoara se decide mâine

Data publicării:
CEH 1

Cu toate conturile blocate, Complexul Energetic Hunedoara a decis să îşi ceară voluntar intrarea în insolvenţă astfel încât Ministerul Energeiei, acţionarul majoritar să poată decide cine va fi administratorul judiciar.

Însă instanţa a decis astăzi să ataşeze cerera de insolvenţă la dosarul în care alţi 18 creditori vor intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Oltenia. O decizie ar urma să fie luată mâine.

Complexul Energetic Hunedoara este o companie de stat care a fost construită de la bun început pe nisipuri mişcătoare. A fost înfiinţată în 2012, prin comasarea Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni cu mine de huilă. Datorii istorice de peste un miliard de euro au fost şterse atunci, pe motiv că numai aşa poate fi restructurată activitatea din sistemul energetic. Însă noua companie de stat a mers la fel de prost ca înainte de reorganizare.

Complexul, în situația în care se află acum, este într-un punct extrem de dificil. Și orice întârziere sau ezitare sau incapacitate de a face pașii coreți poate duce la o situație extrem de complicată”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, luna trecută.

La mai puțin de patru ani de la înființare, Complexul Energetic Hunedoara are datorii de aproximativ 270 de milioane de euro. Iar pierderile pe anul trecut au fost preconizate la 90 de milioane de euro.

Ministerul Energiei vrea ca, după declararea insolvenței de către instanță, administrarea să fie făcută de Euroinsol, firma lui Remus Borza, care administrează și Hidroelectrica.

Va implica o muncă titanică în ceea ce privește optimizarea costurilor, redefinirea fluxurilor și proceselor de producție și implicit de management. Ne confruntăm cu aceleași probleme care au fost identificate și la Hidroelectrica în 2012. Managementul defectuos e indiscutabil cap de lista. Noi nu am venit să închidem Complexul Energetic Hunedoara. Am venit să îl salvăm, dacă se mai poate vorbi de salvare în al 12-lea ceas”, a spus Remus Borza.

La începutul anului trecut experții Fondului Monetar Internațional considerau că singura variantă pentru Complexul Energetic Hunedoara ar putea fi falimentul și lichidarea. Este o măsură respinsa atât de precedentul guvern cât și de cel actual.

„Pentru noi falimentul nu este o opțiune. Pentru că acest fapt atrage probleme sociale uriașe și pune în discuție siguranța energetică”, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Complexul Energetic Hunedoara are aproximativ 6.400 de angajați în minele Livezeni, Lonea, Lupeni și Vulcan și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Lipsa eficienței face ca electricitatea produsă de compania de stat să fie cea mai scumpă din țară, 300 de lei pe megawatt oră, de două ori mai mult decât prețul mediu din piață. Prin urmare, curentul produs de Complexul Energetic Hunedoara ajunge mai degrabă piață de echilibrare. De aici și importanța strategică a companiei. Dacă vântul nu bate suficient de tare sau debitul Dunării scade, Complexul Energetic Oltenia poate compensa scăderea producției de energie regenerabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri