Instituţiile publice se pregătesc de cheltuieli

Data publicării:
Intalnire Cotroceni Bucuresti Octav Ganea 041

Dincolo de plata salariilor şi de banii necesari cheltuielilor curente, Administraţia Prezidenţială şi-a propus, pe termen lung, să investească în reparaţii la Palatul Cotroceni, să reamenejeze parcul şi să dezvolte infrastructura IT. De altfel, mai mulţi angajaţi de acolo s-au plâns, încă de la începutul mandatului preşedintelui Klaus Iohannis, că multe dintre sălile şi camerele Palatului se află într-o stare de uzură avansată.

Excepţie fac saloanele în care şeful statului primeşte oficiali.

„Ce te frapează când intri într-un birou la Cotroceni este că lucrurile arată ca acum 15 ani. A fost o lipsă totală de interes de administrare a acestui bun. Nu văd motivul pentru care locul a fost lăsat în paragină”, a spus Andrei Muraru, consilier prezidențial.

Administraţia Prezidenţială are puse deoparte 2,7 milioane de lei pentru „maşini, echipamente şi mjiloace de transport”. Preşedinţia intenţionează să-şi cumpere autoturisme noi - cele actuale ar fi prea uzate.

În 2016, preşedintele şi-a programat mai multe vizite peste hotare. Şeful statului va avea la dispoziţie opt milioane de lei pentru deplasările externe şi va putea cheltui până la 1,4 milioane de lei pe reprezentare şi protocol.

Administraţia Prezidenţială a rezervat în buget şi o sumă pentru animalele din incinta Palatului Cotroceni: 5.000 de lei pentru peştişorii din iaz şi pentru hrana pisicilor care se plimbă nestingherite pe aleile parcului.

Curtea Constituţională şi Consiliul Concurenţei îşi pot moderniza şi ele parcul auto.

La Parlament, cei mai mulţi bani merg către salariile şi indemnizaţiile aleşilor. Ca în fiecare an, sume importante sunt alocate şi pentru cheltuielile cu întreţinerea Palatului Parlamentului.

Şefii celor două Camere au la dispoziţie câte un fond pentru cheltuielile de protocol. Sumele sunt ceva mai mari ca cele alocate preşedintelui României. De exemplu, şeful Camerei Deputaţilor primeşte 250.000 de lei, faţă de numai 170.000 de lei, câţi are prevăzuţi în buget şeful statului. Spre deosebire de 2015, parlamentarii primesc cu 10% pentru deplasările interne. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri