INTERVIU. Radu Gheţea: Nu ne putem hazarda să dăm credite doar de dragul de a da credite

Data publicării:
radu ghetea captura

„Mi-aş permite să va spun - şi mi-ar plăcea să cred că multe persoane sunt de acord cu mine - și anume că această situaţie în care relația bancă-client e mai tensionată, dvs aţi spus băncile sunt hulite de către clienţi, aş vrea să vă spun că nu este specific României, nu suntem diferiţi faţă de ce se întâmplă în Ungaria, Cehia, America sau alte zone de pe glob, care au trecut printr-o criză economică, financiară, bancară şi în care o parte dintre clienţi au avut sau au de suferit.

Ceea ce ar trebui să gândim specific României este cum reuşim să atenuăm această prăpastie sau diferenţa care s-a creat între opinia băncilor şi a clienţilor despre bănci. Opinia băncilor despre clienţi vă asigur că nu s-a schimbat, chiar dacă băncile sunt hulite în acest moment sau au fost mai mult sau mai puţin. Eu cred că opinia băncilor despre clienţi nu s-a schimbat, şi anume clientul este stăpânul nostru.

Concret, să nu credeţi că băncile sunt foarte entuziaste că un client spune: eu de mâine sunt în insolvenţă , te rog să nu te mai atingi de mine până nu fac eu un plan de restructurare, să vedem când îţi dau eu banii, dacă comitetul creditorilor va fi de acord cu ce am propus eu. Durează ani şi ani de zile. Între timp, ferma, fabrica, echipamentul care a fost pus în garanţie se degradează, se deteriorează şi nu mai merge decât de vândut la fier vechi sau la un preţ foarte jos şi bineînţeles că banca pierde. La fel se întâmplă şi în foarte multe cazuri la persoanele fizice care au luat credite fără garanţii şi nu ai ce să execuţi. Chiar şi executarea garanţiilor în cazul persoanelor fizice nu e chiar aşa de simplă, pentru că trebuie să ai grijă să nu-i iei casa în care locuieşte, deci sunt anumite restricţii.

Nu cred că în România există foarte multe cazuri care ar putea fi considerate abuzuri din acest punct de vedere. Sigur, justiţia îşi spune cuvântul aşa cum ştiţi foarte bine, clientul se poate adresa organelor în drept, pentru a reclama eventuale abuzuri”, a explicat Radu Ghețea.

El este de părere că nu ar trebui ca băncile să lucreze sau să se limiteze în a face majoritatea veniturilor din comisioane, ci că ar trebui să dea credite chiar dacă marjele sunt mai mici.

Totuși, avertizează el, „nu ne putem hazarda de a da credite doar de dragul de a da credite, fără să ne uităm ce se întâmplă cu riscurile, mai ales că în România valoarea garanţiilor a scăzut enorm, piaţa imobiliară şi piaţa garanţiilor reale e foarte, foarte jos. Fluxul de numerar nu mai este aşa de predictibil ca să ne dea nouă certitudinea că banii se vor rambursa şi că noi nu vom fi puşi în situaţia neplăcută că deponenţii vin şi noi nu avem de unde să le dăm banii”, a explicat el.

În ceea ce privește falimentul personal, Radu Ghețea recunoaște că s-a opus la început ideii, acum mulți ani. „Pentru că variantele care se propuneau acum câţiva ani erau variante care erau neaplicabile în sistemul juridic şi sistemul social din România. Cu timpul, comunitatea bancară şi-a nuanţat punctul de vedere şi a spus că susţine introducerea sau votarea unei legi cu privire la falimentul personal, dar cu anumite amendamente.

Dacă mă întrebaţi pe mine, Radu Gheţea, nu pot să vă spun dacă legea e bună sau rea, pentru că pur şi simplu NU am văzut care e forma finală.

Nu mi-aş dori să rămână că a fost votată şi nu a fost aplicată”, a mărturisit bancherul.

Ce face în continuare

Radu Ghețea pleacă din fruntea Asociaţiei Române a Băncilor, după 15 ani, pentru că îi expiră mandatul. Radu Gheţea va fi schimbat şi de la conducerea CEC Bank. Întrebat ce va face în continuare, Radu Ghețea spune că o să rămână legat de sistemul bancar într-o formă sau alta. Nu exclude posibilitatea de a merge la o altă bancă. „Trebuie analizat, pentru că nu vreau să fac greşeli acum, după ce 43 de ani se pare că am evitat acest teritoriu al greşelilor sau am evitat într-o măsură suficient de bună să nu fac greşeli”, spune Radu Ghețea.

Întrebat dacă are regrete în legătură cu mandatul de la CEC Bank, Radu Ghețea a mărturisit: „Nu am reuşit în aceşti ani să obţinem ceea ce am cerut încă din primul an - o majorare de capital, care ar fi permis ca această bancă să fi fost la un alt nivel decât cel de acum”. Totuși, se declară mulțumit.

Cum se acordă un credit

În ceea ce privește controversatul credit pe care Ioana Băsescu l-a luat de la CEC Bank, Radu Ghețea a declarat că nu era în momentul acela în ţară şi că s-au pus 17 semnături pe acel credit. „Nu mai am nimic de declarat în legătură cu acest credit. Am avut trei declaraţii pe această temă. (...) Nu mai am altceva de declarat, când o să am, o să vă chem. (...) S-a comentat destul ca să mai comentez şi eu”, a explicat Radu Ghețea în interviul pentru Digi24.

Reporter: Spuneaţi că s-au acordat multe credite de acest fel, întrebarea este: pentru fiecare credit de o asemenea valoare e nevoie tot de acelaşi număr de semnături?

Radu Ghețea: Dacă citiţi regulamentele BNR, dacă vedeţi care e cutuma în sistemul bancar, eu vreau să vă spun că orice bancă îşi stabileşte cu câte semnături şi la ce nivel se acordă un credit.

Ceea ce e cert pentru noi, CEC, este că: preşedintele nu are drept de acordare a niciunui fel de credit, la fel cum nimeni din bancă nu are dreptul să acorde niciun fel de credit. Inclusiv când nu e vorba de credit, de angajarea băncii cu un contract pentru curăţenie, banca trebuie să se angajeze cu două semnături. Este o regulă bancară internaţională, minimum două semnături, din care una trebuie să fie semnătura întâia sau generală.

Eu (am) semnătură generală ca şi ceilalţi membri din comitetul de direcţie, iar Oltea, care este director, are semnătura întâia, iar unul sau doi salariaţi din subordinea ei au semnătura a doua.

Când vorbim de aprobarea unui credit, este vorba de pe o parte de semnăturile celor care propun şi susţin sub semnătură o asemenea acţiune, iar cei care aprobă în final... cel mai mic credit se poate aproba cu trei semnături ale comitetului de credite dintr-o sucursală. Ăla e un credit micuţ, aprobat la nivel local.

Pe măsură ce valoarea creşte, trece şi prin alte comitete, dacă ajunge la Consiliul de Administraţie, numai acolo sunt 11 semnături, deci dacă e sumă de... nivelul de aprobare al consiliului de administraţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri