Într-o comună din Braşov se va construi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

Data publicării:
fotovoltaic

250 de milioane de euro va costa cel mai mare parc fotovoltaic din Europa care va fi construit într-o comună din Braşov. Reprezentanţii unei companii din Mediaş i-au convins pe câţiva oameni de afaceri elveţieni că Ucea, din judeţul Braşov, este locul perfect pentru investiţie.

Primarul nu le-a cerut bani pe concesiune, însă a impus firmei să îşi facă sediul social în comună, pentru ca impozitele să fie plătite bugetului local, iar străinii au fost de acord.

„Am dat în composesorat 140 de hectare și restul până la 420 sunt închiriate de la localnici, care au și ei avantaje, plus că vor fi mai multe locuri de muncă”, afirmă Ioan Silea, viceprimarul din Ucea.

„Suntem aproape de staţia electrică pe unde vom trimite curentul în reţea. În momentul de față este o firmă care face lucrarea, adica 500 de oameni, și vom angaja apoi și persoane din zonă pentru întreținerea și paza parcului”, spune Jurgen Faff, reprezentantul companiei investitoare.

Afacerea de milioane de euro le aduce profit şi localnicilor. Elveţienii au negociat cu proprietarii de terenuri de pe dealurile unde vor fi montate panourile. În fiecare an, oamenii vor primi sume substanţiale de la investitori. Mai exact, 1.200 de euro pentru fiecare hectar închiriat. 230 de familii au închiriat terenuri pentru următorii 15 ani.

„Am contribuit cu trei hectare. E bine că vom avea un venit sigur, un ajutor pe care nu îl speram”, spune un localnic.

Aceasta nu este însă singura investiţie de acest gen. În urmă cu doi ani, aici a fost construit primul parc fotovoltaic. Afacerea a fost pusă pe picioare de un investitor român şi de unul ceh. Anual, în bugetul primăriei intră astfel peste 150.000 de euro.

„Cu acești bani am depus deja pe SEAP (Societatea pentru Excelență în Administrația Publica – n.r.) oferta pentru licitație, să facem rețea de apa şi canalizare în localitate”, mai spune viceprimarul.

Judeţul Braşov pare un punct de atracţie pentru cei care vor să investească în energia verde. O altă companie va începe lucrările la al treilea parc fotovoltaic din judeţ, iar în masivul Făgăraş alţi oameni de afaceri construiesc microhidrocentrale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri