Inundaţiile şi grindina au stricat vinul României. Recolta de struguri s-a înjumătăţit

Data publicării:
vita

Putem ignora anul acesta sărbătoarea vinului. Recolta de struguri s-a înjumătăţit în urma grindinei şi ploilor fără sfârşit din această vară. Soiuri nobile, de Drăgăşani sau Pietroasele, vor fi greu de găsit. Problema este că licorile trebuiau să ajungă şi pe pieţe cucerite cu greu - Asia sau America de Sud.

Recoltele de struguri au fost tot mai bogate de la un an la altul; ce-i drept, şi vremea a ţinut cu agricultorii români. Şi producţia de vin a crescut, arată datele Ministerului Agriculturii: anul trecut, faţă de 2012, a sporit cu 180 milioane de litri. Exporturile au urmat aceeaşi tendinţă: în 2013, viticultorii români au trimis peste 10.400 tone de vin în toată lumea, de pe urma cărora au încasat 16,5 milioane de euro. Au câştigat şi pieţe noi de desfacere, precum India, China, Brazilia sau Japonia.

Este de înţeles aşadar de ce viticultorii români se pregăteau pentru profit anul acesta, însă planurile lor financiare au fost date peste cap de ploile din ultima perioadă. Din cauza lor, producţia a scăzut semnificativ.

După ce vremea le-a distrus recoltele, viticultorii cer Ministerului Finanţelor să îi scutească de impozite.

Producţia de vin a României

2011: 405 milioane de litri

2012: 331 milioane de litri

2013: 511 milioane de litri

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri