Investiţiile în vinuri de colecţie au un randament ridicat

Data publicării:
investitii vin 1

Un vin valoros, de provenienţă franceză, poate fi găsit în puţine locuri în România: în colecţii particulare sau în magazine specializate. Pe rafturile lor se găsesc mici comori.

Călin Căpuşan, director al magazinelor Comtesse du Barry, spune că una dintre sticlele de pe raft costă undeva la 25.000 de lei, iar raftul întreg e mai scump decât ultimul tip de Mercedes care a apărut pe piaţă.

Colecţionarii renunţă mai greu la sticlele valoroase. Cu cât se învechesc mai mult, cu atât vinurile se scumpesc. Este un activ care nu-şi pierde din valoare.

Magazinele specializate caută vinuri noi, de la producători renumiţi, pe care le antamează de când e tânăr, înainte de a fi pus în sticle, cu o reducere de 20-30 la sută faţă de preţul final. O ladă cu şase sticle de vin tânăr, care acum costă câteva sute de euro, este o investiţie cu un factor mare de multiplicare.

„La o investiție inteligentă poți adăuga două zerouri în euro, ceea ce e cu mult peste randamentele din cele mai performante sectoare economice, dar asta presupune un contact direct cu piețele mature, numai de la piețele mari poți să cumperi, care-ți garantează și autenticitatea și buna păstrare”, spune Cătălin Păduraru, colecţionar de vinuri.

Peste 95 la sută din vinurile ochite de investitori şi colecţionari sunt franţuzeşti, mai ales cele din regiunea Bordeaux. Toamna trecută, trei sticle de Chateau Margaux, din 2009, au fost scoase la vânzare pentru 200.000 de dolari. La licitaţiile internaţionale, preţurile merg şi mai departe. Acum şase ani, un vin select californian, Screaming Eagle, a fost cumpărat cu jumătate de milion de dolari.

„Ea a pornit de la castel în 1989 pentru că e o sticlă din 88, undeva la 400 de euro maximum, dar acum a ajuns să valoreze 1.600 de euro, deci dacă facem un calcul e un randament destul de bun”, spune Călin Căpuşan, director, magazine Comtesse du Barry.

Tranzacţiile cu cele mai fine şi mai cerute sticle se fac pe piaţa specializată de la Londra, care funcţionează aproape la fel ca bursa. Şi aici este nevoie de brokeri, pentru că fără specialişti, debutanţii pot cădea rapid în capcana falsurilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri