Investitor străin cu renume la Drobeta-Turnu Severin. Gigantul japonez Sumitomo deschide o fabrică de subansamble auto

Data publicării:
CladireSumitomo

Oraşul are de câştigat de pe urma faptului că în regiune există şi alte fabrici. În primăvară, un producător portughez de componente auto a ales să investească în Turnu Severin pe motiv că este foarte aproape de o altă fabrică pe care o are în Curtici. Şi japonezii vin la Turnu Severin pentru că mai au o fabrică în judeţul vecin, în Caransebeş.

Noua fabrică de subansamble a japonezilor de la Sumitomo va fi deschisă într-o hală dezafectată a combinatului de celuloză din Turnu Severin. Săptămâna viitoare vor începe angajările. Pentru început vor fi scoase la concurs 60 de posturi şi alte câteva sute până la finalul anului.

„În această toamnă 450 - 500 de locuri de muncă în total. Nu este vorba deocamdată de mai multe locuri de muncă. În perspectivă dorim să creştem în acest oraş, dar vedem în funcţie de cum se desfăşoară lucrurile în acest an”, spune Traiana Tomiuc, manager de resurse umane.

În urmatorii ani, Sumitomo vrea sa aiba până la 2.000 de angajaţi în noua fabrica din Severin, care va produce componente pentru Volkswagen şi Skoda. Va avea aceeaşi activitate ca şi fabrica pe care japonezii deja o au în Caransebeş. De altfel, tocmai pentru apropierea de acea unitate a fost ales Turnu Severin. Dar şi pentru forţa de muncă ieftină. Japonezii nu au anunţat salariile pe care le vor oferi. Însă un alt producator de componente auto care a ajuns de curând în Turnu Severin, compania portugheza Coindu, îşi plăteşte angajaţii cu 900 de lei pe lună.

Chiar dacă salariile sunt mici, există o cerere mare. În județul Mehedinți șomajul este aproape de 10%, cea de-a treia rată ca mărime din România. Tocmai de aceea autorităţile locale promit să îi ajute pe japonezii de la Sumitomo în schimbul creării locurilor de muncă.

„Putem merge de la facilităţi fiscale până la transport, cazare şi chiar formare profesională. Am avut chiar solicitarea să denumim strada care merge spre aceasta investiţie cu numele firmei şi o vom face”, explică Constantin Gherghe.

Sumitomo este a treia mare corporaţie din Japonia. Controleaza indirect constructorul auto Mazda şi direct producatorul de electronice NEC. În plus, are dreptul să producă şi să vândă anvelope Dunlop pe anumite pieţe. Grupul are în România o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri