Investitori nemulțumiți de Guvern. L. Isar: „După un an și jumătate, cine mai speră greșește major”

Data publicării:
isar parvan

În viziunea directorilor de companii, Ministerul Finanţelor Publice a adunat cele mai multe puncte la capitolul transparenţă şi competenţă. Pierde însă la capitolul încredere în cheltuirea banului public: doar 7% dintre oamenii de afaceri dau notă bună în această privinţă.

La Ministerul Dezvoltării Regionale, lucrurile par să stea ceva mai bine când vine vorba de folosirea resurselor, cu un nivel de încredere de aproape 8%. Rămân însă multe probleme de rezolvat şi aici. Şapte din zece directori văd lipsa de performanţă a Ministerului.

La polul opus, Ministerul Transporturilor este codaşul ierarhiei, cu cele mai slabe performanţe. Iar cele legate de cheltuirea banilor atrag cel mai mult atenţia: nici 3% dintre oamenii de afaceri nu au încredere asupra modului în care sunt gestionate fondurile.

Comentând faptul că nouă oameni de afaceri din 10 sunt nemulțumiți, analistul economic Lucian Isar a spus că „al zecelea, ori i-a fost frică să se exprime, ori are contracte cu guvernul”. Dincolo de această glumă, analistul a declarat la Digi24 că sunt și lucruri bune realizate de actualul Guvern, ca rezultatul insolvenței Hidroelectrica sau plafonul pentru garantarea creditelor pentru întreprinderi mici și mijlocii, dar punctele slabe sunt mai multe.

Lucian Isar a menționat, ca puncte slabe, politica fiscală și „maniera în care s-au decis să nu mai respecte programul de guvernare al USL”.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, spune că Guvernul nu are nicio aplecare către mediul de afaceri și că „s-a reluat discursul din 2009: ce măsuri mai vreți, când s-au păstrat cota unică și TVA?”

Cristian Pârvan a explicat că mediul de afaceri a lansat mai multe propuneri în ultimii ani, inclusiv actualei guvernări, dar acestea nu au fost luate în seamă.

Oficialul AOAR mai spune că Guvernul ar trebui să sprijine „inovarea, spiritul întreprinzător și capacitatea multior specialiști români de a propune lucruri unice în Europa și în lume”. El a dat ca exemplu sângele artifical, procedeul medical de eliminare a dializei sau tehnologia de tratare în plasmă a deșeurilor urbane.

Când ai niște oameni care îți produc lucruri de asemnea nivel și pe tine nu te interesează, este un semn de întrebare”, a spus Cristian Pârvan.

Pe de altă parte, Lucian Isar crede că oamenii de afaceri pun prea mult accent pe activitatea Guvernului.

La început îți pui speranță, dar după un an și jumătate probabil că cine mai speră greșește major. Există și alte forme de agregare a inițiativei decât să aștepți de la Guvern (...) Ne uităm prea mult la Guvern, e clar că au cu totul altă agendă” în vederea alegerilor din 2014, spune el.

Lucian Isar adaugă că stimularea economiei este lăsată strict pe seama oamenilor de afaceri.

Pe de altă parte, Cristian Pârvan spune că „guvernul se uită tot timpul la mediul de afaceri și consideră că trebuie să crească la fel ca Făt Frumos din poveste”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri