Investitorii atrag atenția asupra instabilității politice. Un euro ar putea depăși 4,55 lei

Data publicării:
euro bani mediafax

Un El Dorado pentru investitori în anii de boom economic, România este tot mai des ocolită de oamenii de afaceri. Investiţiile străine s-au ridicat anul trecut la 2,7 miliarde de euro. În creştere faţă de 2012, dar de trei ori şi jumătate mai mici ca în 2008.

„Dacă faci o investiție și scoți banii în 7 ani, ai vrea să știi la ce te aștepți. Ar fi bine ca acest cod fiscal să fie schimbat maxim o dată, începând cu 1 ianuarie să intre în vigoare”, spune Steven van Groningen, bancher.

În România însă, doar anul trecut, legea care reglementează toate taxele a fost modificată de 39 de ori. Cea mai contestestă taxă de către investitori este noul impozit pe stâlp, pe care îl vor plăti companiile de electricitate, petroliere sau fermierii.

Un astfel de impozit nu pare să aibă o justificare economică, nu se înțelege câtuși de puțin de ce a fost nevoie de o presiune suplimentară pe mediul de afaceri prin introducerea acestei taxe pe construcții speciale și a creșterii accizei la carburanți”, susține Mihai Bogza, bancher.

Investitorii nu sunt mulţumiţi nici de taxele mari pentru forţa de muncă pe care Guvernul a tot anunţat că le reduce, dar nu a făcut nimic. Oamenii de afaceri spun că scăderea taxelor este preferabilă ajutoarelor de stat oferite de Guvern.

„Dacă trebuie să plătim ajutorul de stat sau subvenții pentru a atrage un investitor, asta înseamnă că nu suntem destul de competitivi în raport cu alte state”, mai spune Steven van Groningen.

În ultimii şase ani, statul a acordat ajutoare de stat pentru investiţii de circa 725 de milioane de euro. Incertitudinea şi disputele politice au dus şi la deprecierea leului, susţin experţii.

Situația politică este îngrijorătoare. Este riscul unei retestări a celei mai mici valori tranzitorii anul acesta de 4,55 de lei pentru euro”, crede Vlad Muscalu, economistul şef al unei bănci comerciale.

Un euro a fost cotat astăzi la patru lei şi 51 de bani faţă de 4 lei şi 48 de bani la începutul anului.

Evoluţia investiţiilor străine directe

2008: 9,49 mld. euro

2009: 3,48 mld. euro

2010: 2,22 mld. euro

2011: 1,81 mld. euro

2012: 2,13 mld. euro

2013: 2,7 mld. euro

Evoluţia leul/euro

3 ianuarie: 4.4882

25 februarie: 4.5173

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri