INVOCĂ PIERDERILE. Patronatele cer reducerea TVA la 9% pentru restaurante

Data publicării:
1211restaurtante-33157

Dacă acestea s-ar închide, 50.000 de angajaţi ar rămâne fără un loc de muncă. Analiştii financiari spun însă că încasările bugetare nu pot susţine niciun fel de scădere de fiscalitate. În replică, patronatele ameninţă cu greve.

Reducerea TVA pentru restaurante, de la 24 la 9% este o măsură ce trebuie aplicată de la începutul anului viitor, spun patronatele din turism. „La ora actuală, 50 % din restaurante nu merg în profit.

Noi suntem prinşi între două forţe: statul, cu o coadă de taxe pe care le are şi, pe partea cealaltă , consumatorul care nu mai are posibilităţi”, a declarat Mohammad Murad, președinte FPTR.

Restaurantele intră în grevă japoneză

Reducerea TVA pentru restaurante ar creşte consumul, iar acest lucru înseamnă încasări mai mari. Astfel restaurantele s-ar putea dezvolta şi chiar ar putea oferi produse şi servicii mai bune. În Franţa o reducere asemănătoare a TVA a scăzut preţurile din restaurante cu numai 1,46 %.

„Cred că varianta cea mai plauzibilă este ca lucrurile să rămână ca în 2012, ceea ce este deja destul de prost pentru că a fost anul cel mai prost de la începerea crizei încoace”, este de părere omul de afaceri George Butănoiu.

Patronatele spun că restaurantele şi hotelurile intră în grevă japoneză în primele zile ale anului viitor, dacă cererea lor nu este luată în considerare. Nu vor servi pe nimeni timp de o oră, după care vor urma şi alte măsuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri