Ioana Petrescu: Proiectul de buget, finalizat abia în ianuarie. Discuţiile încep în decembrie cu experţii FMI

Data publicării:
ioana petrescu digi

Foto: Digi24

Ioana Petrescu a spus la postul public de radio că misiunea de evaluare a acordului cu FMI şi Comisia Europeană va sosi la Bucureşti în jurul datei de 13 ianuarie 2015, astfel că proiectul de buget va fi definitivat la acel moment împreună cu reprezentanţii acestora, înainte de semnarea scrisorii de intenţie.

Proiectul de buget pe anul 2015 se va lucra împreună cu Fondul Monetar, la începutul lunii decembrie, la nivel tehnic. El va fi însuşit de posibilul nou guvern şi de posibilul nou premier, foarte probabil, în ianuarie 2015 şi asta pentru că Fondul Monetar insistă să vină în misiune oficială în ianuarie 2015, pentru că ei au politica să nu negocieze sau să semneze scrisori de intenţie cu guverne interimare. Cum ştim, este posibil să existe un alt guvern şi, ca atare, ei vor să vină la mijlocul lunii ianuarie, deci în jur de 13 ianuarie. Din ultimele discuţii cu ei, urmează să fie definitivat împreună cu ei, în jurul acelei date, bugetul pe 2015”, a precizat ministrul, potrivit Mediafax.

CE previne Guvernul: Fără creşterea taxelor sau reducerea cheltuielilor deficitul urcă la 2,8% PIB

Ea a punctat că actualul acord cu cele trei instituţii internaţionale continuă şi că se va încheia la mijlocul anului viitor, scrisoarea de intenţie din ianuarie reprezentând un pas normal în cadrul acordului.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Ministrul Finanţelor, ministrul delegat pentru Buget, Darius-Bogdan Vâlcov, o echipă tehnică din minister, precum şi reprezentanţi ai conducerii Băncii Naţionale au participat în septembrie la întâlnirile organizate de FMI şi Comisia Europeană cu autorităţile române la Bruxelles pentru evaluarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială. Discuţiile au avut loc în premieră în afara ţării şi fără participarea Preşedinţiei, a partidelor politice sau a sindicatelor.

Ioana Petrescu a precizat că ultima discuţie pe care a avut-o cu reprezentanţii FMI a fost la Washington, în timpul întâlnirilor de toamnă ale FMI.

Premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că bugetul pentru 2015 este în sarcina viitorului guvern, care ar putea fi schimbat după alegerile prezidenţiale.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, i-a cerut lui Victor Ponta la finalul lunii octombrie, înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, să prezinte bugetul de stat pe anul viitor în Parlament până în 15 noiembrie, aşa cum prevede legea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri