Iohannis: „Traversăm o perioadă marcată de incertitudini, dar creșterea economiei României a fost peste așteptări”

Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis. Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Creșterea economiei României a fost una peste așteptări, iar ultimele estimări mențin un avans pozitiv considerabil, în ciuda crizelor cu care se confruntă întreaga lume, a spus Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis participanților la evenimentul Topului Național al Firmelor Private din România.

Președintele i-a felicitat pe întreprinzătorilor mici și mijlocii din România „pentru performanțele obținute în cei 30 de ani de activitate”.

„Mediul antreprenorial continuă să-și dovedească reziliența și flexibilitatea în raport cu perioada dificilă pe care o traversăm, rămânând un motor esențial al creșterii economice a României. Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România merită toată aprecierea pentru modul cum a reușit să asigure un echilibru constructiv, atât în organizație, cât și în relația cu autoritățile, în toată această perioadă. Este un moment retrospectiv, adecvat pentru a desprinde concluzii, dar și un moment prospectiv, de asumare a unor noi ambiții și proiecte”, a spus Iohannis.

„Traversăm o perioadă încă marcată de incertitudini și imprevizibilitate. Pandemia, războiul și criza energetică au evidențiat o serie de vulnerabilități structurale în economie și administrație, disparități regionale și fragilități în materie de sustenabilitate. Cu toate acestea, creșterea economiei României a fost una peste așteptări, iar ultimele estimări mențin un avans pozitiv considerabil”, a adăugat el.

„Însă, dat fiind contextul global și regional volatil, atitudinea corectă rămâne una a echilibrului și a responsabilității, însoțită de planuri concrete și pertinente pentru dezvoltarea țării pe termen lung. Prețurile la energie electrică, gaze naturale și carburanți au generat restrângerea sau chiar închiderea unor activități economice. Crizele suprapuse și-au pus astfel amprenta asupra întregului mediu de afaceri”, a spus Iohannis.

„Este adevărat că amplitudinea a fost diferită, însă, în ansamblu, atât întreprinderile mici și mijlocii, cât și marea industrie încă se confruntă cu un impact împovărător asupra activității curente.

Pentru atenuarea acestor efecte asupra mediului de afaceri, Guvernul a inițiat și derulează în continuare o serie de măsuri de sprijin.

Întreprinderile mici și mijlocii au reprezentat o prioritate clară pentru schemele de ajutor de stat dedicate traversării crizelor și încurajării investițiilor. Pornind de la nevoile și obiectivele companiilor pe care le conduceți, ați pus pe masa decidenților politici propuneri pragmatice, dar ați și participat constructiv la dezbaterea lor, facilitând soluții adecvate”, a adăugat el.

„IMM Invest rămâne de departe cel mai atractiv program pentru categoria întreprinderilor mici și mijlocii, de unde și necesitatea firească de a susține și firmele din agricultură și industria alimentară. De asemenea, inițiative precum Start-up Nation sau Femeia Antreprenor susțin segmente importante ale antreprenoriatului românesc și ajută la dezvoltarea acestora. Însă trebuie să analizăm atent nu doar avantajele pe termen scurt, ci toate efectele acestor politici, inclusiv pe termen mediu și lung.

Mediul de afaceri este un mecanism complex, a cărui bună funcționare și dezvoltare sunt asigurate în egală măsură de întreprinderile mici și mijlocii și de marea industrie. Orice intervenție asupra acestui mecanism trebuie atent cântărită pentru a nu crea discriminări, dezavantaje sau dezechilibre dificil de corectat ulterior”, a spus Iohannis.

„Funcționarea eficientă a diferitelor lanțuri valorice reprezintă motorul unei economii puternice și competitive, iar procentul de peste 50% IMM-uri care furnizează bunuri și servicii pentru marea industrie denotă o legătură puternică între toți actorii economici, integrați pe orizontală și verticală în structura de producție.

De aceea, este momentul să renunțăm la pozițiile aparent antagonice și să asumăm realitatea că relația dintre marile companii și întreprinzătorii mici și mijlocii, deși aparent asimetrică, în fapt este una reciproc avantajoasă”, a spus Iohannis.

„Cu certitudine este nevoie de îmbunătățirea funcționării lanțurilor valorice din economie, atât în privința eficienței, cât și a echității, prin parteneriat, atitudine echilibrată și recunoașterea reciprocă a rolului celor doi piloni fundamentali ai economiei de piață – cooperarea și competiția. Adoptarea unei asemenea atitudini poate conduce chiar la atenuarea unor comportamente speculative sau oportuniste în sectoare esențiale, precum cel energetic sau al aprovizionării cu alimente”, a spus Iohannis.

„Vă încurajez, la acest moment aniversar, să reflectați asupra modului cum ne dorim cu toții să arate mediul de afaceri românesc în următoarele decenii. Am convingerea că putem construi un mediu de business puternic, care să performeze prin competitivitate, inovare și flexibilitate”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri