Ionel Dancă, după anunțul Standard&Poor's: Nu vorbim de o deteriorare a ratingului, ci de o schimbare de perspectivă

Data actualizării: Data publicării:
masina ca numara bani
Cât este nivelul de colectare ANAF și la cât va ajunge. FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a susținut, referitor la anunțul agenției Standard&Poor's, că nu este vorba despre o deteriorare a ratingului, ci de o schimbare de perspectivă ca urmare a situației finanțelor publice cauzată de fosta guvernare.

„Vorbim despre păstrarea ratingului României, nu despre o deteriorare a ratingului. Ceea ce au comunicat analiștii S&P face referire la perspectiva pentru perioada următoare, perspectivă negativă, ca urmare a situației României în ceea ce privește finanțele publice, situație, evident, care nu este în zona de responsabilitate a noului Guvern, ci pentru care trebuie să răspundă cei care au guvernat și care au produs aceste dezechilibre”, a declarat Ionel Dancă.

El a ținut să mai precizeze că în analiza Standard&Poor's este notat că au fost anunțate măsuri de consolidare fiscală pentru anii următori care pot să dea încredere investitorilor că perspectiva se poate îmbunătăți.

„În momentul de față nu avem o deteriorare a ratingului. E o schimbare de perspectivă a ratingului și în același timp au fost observate de cei de la Standard&Poor's măsurile actualului Guvern în vederea consolidării măsurilor fiscale și bugetare”, a mai spus Dancă

Agenția de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menținând actualele ratinguri - BBB-/A-3.

Agenția, care avertizează că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni, invocă cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala guvernare să revizuiască țintele fiscale pentru 2019 și 2020, pe fondul încetinirii economiei.

Creșterile de salarii și pensii vor suplimenta deficitul de cont curent deja substanțial, notează agenția, dacă dezechilibrele fiscale și cele externe continuă să se deterioreze și persistă mai mult decât estimările din prezent, absența consolidării fiscale ducând la creșterea datoriei publice și a celei externe. Lipsa sincronizării politicilor economice duce la o volatilitate crescută a cursului de schimb, cu potențiale repercusiuni negative asupra bilanțurilor din sectorul public și privat.

Sursa: Mediafax

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri