Ionuț Dumitru: Deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,5%

Data actualizării: Data publicării:
ionut dumitru - consiliul fiscal

Deficitul bugetar este unul foarte mare pentru primele cinci luni ale anului şi este rezultatul în primul rând al creşterii de cheltuieli, iar dacă nu se ia nicio măsură şi bugetul va fi executat aşa cum am văzut în prima parte a anului ar putea ajunge la 3,5 - 3,6% la finalul anului, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.



Deficitul bugetar este unul foarte mare pentru primele cinci luni ale anului şi este rezultatul în primul rând al creşterii de cheltuieli. Cheltuielile cresc foarte repede. Veniturile sunt sub aşteptări, dar nu foarte departe ceea ce s-a bugetat, în timp ce pe parte de cheltuieli avem o dinamică mult prea alertă. Avem creşteri de cheltuieli de salarii şi de asistenţă socială care depăşesc cu mult bugetul aprobat şi în contextul acesta e nevoie de realocări de resurse la rectificările bugetare pentru a putea acoperi necesarul de cheltuieli pentru salarii şi pensii, în primul rând. Dacă nu se ia nicio măsură şi bugetul va fi executat aşa cum am văzut în prima parte a anului, probabil că depăşim cu mult 3%. Aş spune undeva la 3,5 - 3,6% la finalul anului”, a spus Ionuţ Dumitru.

Acesta a afirmat că este nevoie de măsuri care să menţină deficitul sub 3%.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, la prima rectificarea bugetară de anul trecut s-au tăiat 10 miliarde de lei de la investiţii pentru a aloca cea mai mare parte a acestor bani către salarii şi pensii. Anul acesta investiţiile sunt la un minim istoric şi nu mai există spaţiu de manevră, în sensul de a reduce şi mai mult investiţiile pentru a aloca banii la cheltuieli curente sau pentru salarii şi pensii. Ionuţ Dumitru susţine că în aceste condiţii este posibil să vedem alte măsuri.

„Vedem şi discuţia aceasta legată de Pilonul II. Probabil că vom avea o variantă oficială de modificare a legii de funcţionare a Pilonului II. Guvernanţii nu au mai venit cu nimic în ultimele zile, dar au fost declaraţii din partea oficialilor legate de modificarea legislaţiei pentru Pilonul II. Probabil că intenţionat fac această modificare ca să aducă nişte resurse în buget pentru a menţine deficitul la 3%”, a mai spus Ionuţ Dumitru.

De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal a declarat că majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie are un impact bugetar de circa 3,1 miliarde de lei pentru o jumătate de an, iar impactul anualizat este de 1,2 miliarde de lei. Creşterea pensiei minime are un impact de 600 milioane de lei.

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 8,14 miliarde lei, respectiv 0,88% din PIB în primele cinci luni din 2018, de aproape patru ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2017, când deficitul a fost de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice, publicate miercuri pe site-ul instituţiei.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,9 miliarde lei, reprezentând 11,9% din PIB, au fost cu 12,7% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 10,5%, fiind influenţate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie.

Totodată, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,4 miliarde lei, de 1,8 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri