IT-ul, motor de creştere economică în România. Veniturile anuale ale industriei IT depăşesc 2,4 miliarde de euro

Data publicării:
it-cifre

Industria IT este una dintre cele mai profitabile din România: veniturile companiilor au depăşit anul trecut 2,4 miliarde de euro.

Teodor Blidăruş este unul dintre antreprenorii care vinde europenilor mai mult de 90% din programele software realizate. Doar anul trecut a avut afaceri de 1,5 milioane de euro.

Secretul în industria IT, spune el, stă în vânzarea unor programe gândite de la zero. Este printre miile de antreprenori români care fac profit din serviciile IT oferite firmelor străine. Este şi motivul pentru care sectorul IT a crescut anul trecut cu 13%, de patru ori peste media economiei.

În acest domeniu lucrează peste 86.000 de programatori, cam jumătate faţă de cei din raiul IT-ului american - Silicon Valley. Dar marea diferenţă este că noi suntem mai mult o piaţă de desfacere, chiar dacă angajaţii sunt mai bine pregătiţi. Salariile plătite sunt mai mici decât cele din vestul Europei.

Peste 90% sunt servicii informatice, sub 10% reprezintă produse software. Pentru un junior în România este un cost al unei companii care îl angajează la o treime față de Germania. Pentru un senior, costul este cu 30%-40% mai mic decât în Germania”, spune Eugen Schwab-Chesaru, expert IT.

Şi pentru că piaţa are nevoie de circa un milion de specialişti, angajaţii sunt recrutaţi de multinaţionale încă de pe băncile facultăţilor. 7.000 de tineri termină anual o facultate cu profil de informatică.

Sectorul IT s-a dezvoltat şi datorită facilităţilor fiscale.

„Facilitatea de impozitare zero pentru veniturile programatorilor a fost adoptată într-un moment în care migrația creierelor era în plină desfășurare”, își amintește Valerica Dragomir, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software.

În primele trei luni ale acestui an, IT-ul a contribuit la formarea produsului intern brut mai mult decât construcţiile şi agricultura la un loc. Sectorul a adus 6% din PIB, adică 40 de miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri