Italia ține piept UE în privinţa deficitului bugetar. Al României este mai mare

Data publicării:
Fans And Features - Day 26 - FIFA World Cup 2006
Foto: Guliver/Getty Images

Italia a sfidat, marţi, presiunile din partea Bruxelles-ului şi a partenerilor din zona euro de a tempera planurile ambiţioase referitoare la bugetul anului 2019, avertizând că va da în judecată oficiali ai Uniunii europene, pe care îi acuză de agravarea vânzărilor de active italiene pe pieţele financiare.

macerata, italia
FOTO: Sergiu Balaban

Guvernul a anunţat săptămâna trecută o ţintă de deficit bugetar de 2,4% din PIB pentru următorii trei ani, transmite Reuters. Datoria publică a Italiei a ajuns la un nivel important, de 120% din PIB-ul acestei țări, de 1.800 miliarde euro.

Această ţintă, care triplează obiectivul referitor la deficitul bugetar al guvernului anterior al Italiei, a doua cea mai îndatorată ţară din UE (Grecia find prima cu 180%), a îngrijorat investitorii şi a provocat critici şi apeluri pentru regândirea acestei ţinte, din partea Comisiei Europene. Deficitul bugetar planificat pentru 2018 este în cazul României de 3% din PIB.

Guvernul italian lucrează la un buget ”curajos” pentru 2019, care va include reformele deja anunţate şi va avea ca obiectiv reducerea raportului dintre datorii şi produsul intern brut, a declarat marţi premierul Giuseppe Conte.

”Am lucrat şi la proiectarea unii buget astfel încât să accelerăm scăderea raportului dintre datorii şi PIB într-o manieră sustenabilă, pe parcursul a trei ani”, a anunţat biroul premierului Conte, după o întâlnire cu miniştrii cheie din cabintetul său.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri