Jumătate din joburile actuale vor dispărea în 25 de ani. Care sunt meseriile viitorului

Data actualizării: Data publicării:
Grafica 3D a unui chip de om dintr-un program de inteligenta artificiala.

Nu mai e mult până când cele mai multe meserii vor fi preluate de roboţi. Aproape 30% din joburi sunt acum realizate de mașinării, iar specialiștii estimează că în următorii 3-4 ani vor dispărea peste 75 de milioane de locuri de muncă. Care sunt joburile viitorului şi care sunt cele care vor dispărea complet în următoarele decade? Aflați din materialul video atașat.

Oana Coșbuc, jurnalist Digi24: Aproape jumătate dintre joburile actuale vor dispărea în următorii 25 de ani. Cele mai vizate sunt meseriile care implică activități repetitive și care vor fi înlocuite de munca roboților.

Ciprian Stănescu, expert în inovaţie: Sunt multe joburi care nu vor mai exista şi multe joburi care se vor transforma datorită - sau din cauza - noilor tehnologii. Fie că vorbim de şofer de tir sau lucrător de fast food sau de unele activități ale contabililor sau de ofițer de împrumut, aceste joburi în viitor se trasformă sau dispar de tot.

Una dintre cele mai frecvente discuţii legate de viitor este aceea a înlocuirii muncii oamenilor cu cea a roboților. În ce măsură este adevărată, cred că este una dintre spaimele pe care le avem în prezent.

Ciprian Stănescu, expert în inovaţie: Cred că trebuie să ne uităm la această spaimă cu încredere. Până în 2022, estimarea este că peste 40% din activităţile noastre vor fi fie făcute de roboţi, fie făcute alături de roboţi, aşa că, în loc să ne speriem că o să vină roboţii şi o să ne ia joburile, poate ar trebui să înţelegem mai bine ce înseamnă noile tehnologii şi cum putem să profităm şi noi ca indivizi şi noi ca industrie şi noi ca ţară.

Și atunci care să fie domeniile în care oamenii își vor găsi profesii în viitorul nu foarte îndepărtat?

Ciprian Stănescu, expert în inovaţie: Sunt foarte multe joburi în viitor pentru care se pot pregăti, dar cel mai important este să aibă nişte abilităţi care să îi aducă acolo. De la empatie la leadership, la gândire critică şi analitică până la o înţelegere mai bună a diferenţelor culturale. Joburile viitorului variază de la ingineri în nanotehnologie sau ingineri în tehnologie eoliană si solară, până la desigenri de părţi ale corpului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri