Klaus Iohannis, după Summitul celor Trei Mări: Prezența economică a SUA în regiune, un catalizator

Data publicării:
klaus-iohannis-presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis spus, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, că prezența economică a Statelor Unite în zonă este un bun catalizator pentru cooperarea în regiune. Șeful statului a precizat că reuniunea de joi a reconfirmat obiectivele fixate la Summitul din București, relatează Mediafax.

„Inițiativa este o platformă regională care sprijină dezvoltarea economică a regiunii, sporind convergența și coeziunea europeană și întărind relațiile transatlantice. Salut faptul că în reuniunea de astăzi aceste priorități, fixate la Summitul de anul trecut de la București, au fost reconfirmate. În primul rând, este o Inițiativă care încearcă să consolideze competitivitatea economiilor noastre prin maximizarea interconectivității regionale. Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii, pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru consolidarea proiectului european. (…) În al treilea rând, Inițiativa contribuie la consolidarea legăturilor transatlantice. Prezența economică a Statelor Unite în regiune este un veritabil catalizator pentru cooperarea în zonă, are valoare strategică și este o componentă esențială a parteneriatului transatlantic. Salut, așadar, prezența Secretarului Energiei, domnul Perry, care a participat și anul trecut la București”, a spus Klaus Iohannis la Centrul de Congrese Brdo din Slovenia.

Șeful statului a aprecizat faptul că instrumentele agreate la Summitul și Forumul de Afaceri găzduit în România anul trecut funcționează.

„Summitul și Forumul de Afaceri pe care le-am găzduit în România în 2018 au reprezentat maturizarea politică și conceptuală a Inițiativei și, totodată, trecerea ei la dezvoltări pragmatice. Cu acel prilej au fost agreate instrumente importante în avansarea Inițiativei: lista de proiecte prioritare de interconectare în domeniile transport, energie și digital, rețeaua Camerelor de Comerț din regiune și a fost inițiată crearea Fondului de Investiții al Inițiativei. Astăzi am constatat cu satisfacție că aceste instrumente, stabilite la București, funcționează. Astfel, raportul de etapă privind implementarea proiectelor de pe lista de la București consemnează progresele unui număr important dintre acestea. Forumul de Afaceri al Inițiativei, a cărui primă ediție a avut loc anul trecut la București, continuă să reprezinte o componentă importantă a Summiturilor noastre anuale”, a precizat Iohannis.

Președintele s-a arătat mulțumit de interesul Germaniei de a se implica activ în susținerea Fondului de Investiții al Inițiativei.

„Prima reuniune a rețelei Camerelor de Comerț din regiune a fost organizată cu succes în marja Forumului de Afaceri de anul acesta, iar Fondul de Investiții al Inițiativei a devenit operațional. Salut faptul că țara mea, prin Eximbank, este parte la acest efort și încurajez și ceilalți parteneri interesați să se alăture acestui demers. Mă bucură și faptul că Germania, după ce a participat pentru prima dată la Summitul de la București, continuă să se implice activ în susținerea Inițiativei. Salut, totodată, interesul în creștere al instituțiilor financiare europene, care sper că va dobândi forme concrete în perioada următoare în ceea ce privește proiectele prioritare și Fondul de Investiții. Rezultatele de astăzi confirmă validitatea obiectivelor asumate cu succes la Summitul de la București, a căror implementare a fost continuată de prezentul Summit. Trebuie să continuăm această manieră pragmatică de acțiune, pentru a veni cu soluții concrete pentru prosperitatea cetățenilor noștri.”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a participat, joi, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, alături de șeful de stat al Sloveniei Borut Pahor, președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, președintele Poloniei, Andrzej Duda, și șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri