Klaus Iohannis: România nu își poate permite pași greșiți în cursa relansării economice

Data publicării:
Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Scăderea economică din cel de-al doilea trimestru al anului, din cauza crizei coronavirusului, a fost stopată, iar industria și comerțul se redresează, a spus președintele Klaus Iohannis. Dar criza nu a trecut încă, a avertizat el, subliniind că România nu își poate permite pași greșiți în cursa relansării și competitivității economice.

Epidemia de COVID-19 reprezintă o provocare pentru întreprinzători, autorități și pentru societate în general. Este de datoria noastră a tuturor să recuperăm economic și să trecem într-o nouă etapă de dezvoltare, mai puternică și mai sustenabilă, axată pe investiții, digitalizare, inovare, dar și protecția mediului”, a spus Klaus Iohannis, la o întâlnire cu oamenii de afaceri.

E îmbucurător faptul că scăderea economică accentuată din T2 al acestui an a fost stopată. Sectorul industrial și comerțul au intrat într-o etapă de redresare. De la începutul acestei crize, Guvernul a găsit soluții pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum măsura șomajului tehnic, amânarea plății unor credite și obligații fiscale, precum și garantarea unor împrumuturi pentru investiții și capital de lucru, în principal pentru sectorul IMM-urilor.

Însă criza nu a trecut și situația actuală cere și mai multă atenție, și mai multă prudență. Protejarea resursei umane este vitală. Știu că ați depus eforturi consistente pentru a vă menține angajații sănătoși și afacerile funcționale, punând pe primul loc securitatea și sănătatea oamenilor”, a spus președintele.

Economia își revine treptat și avem perspectiva unei creșteri consolidate în anii următori. Performanțele mediului de afaceri sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră economică. Avem nevoie de companii puternice în România, care să susțină investiții inteligente și să creeze locuri de muncă bine plătite. Datele ne arată o creștere consistentă a capitalului privat românesc, precum și a numărului de companii cu cifre de afaceri de zeci de milioane de euro anual.

În acest sens, pentru succesul revenirii economice, vocea oamenilor de afaceri este deosebit de importantă. Elaborarea politicilor economice trebuie să se bazeze pe consultarea tuturor părților implicate și să ofere încredere, prin măsuri cât mai bine fundamentate, transparente și predictibile. România nu își poate permite pași greșiți în cursa relansării și competitivității economice”, a spus șeful statului.

Alături de eforturile sectorului privat, apreciez în mod deosebit preocuparea pentru investiții din partea Guvernului liberal. Avem nevoie, ca țară, să fructificăm toate oportunitățile oferite de fondurile europene. În această perioadă am lucrat, împreună cu Guvernul, pentru a avea un Plan de redresare și reziliență cât mai bine fundamentat, prin care să accesăm cei 30,4 miliarde de euro obținuți de România prin această facilitate.

În acest context, doresc să vă încurajez și pe dumneavoastră, ca reprezentanți ai mediului de afaceri, să priviți în perspectivă și să încercați să vă ghidați afacerile și în funcție de oportunitățile create de accesarea fondurilor europene”, a continuat Iohannis.

Cu toții trebuie să fim conștienți de responsabilitățile pe care le avem și să respectăm normele de protecție sanitară pentru sănătatea noastră și a celor din jur”, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri