Klaus Iohannis: România vrea să intre în zona euro

Data publicării:
ZONA EURO 1

„Cred că este important să încercă să tragem deja niște învățăminte din criza cu Grecia și să constatăm că pentru o Uniune funcțională este, evident, vitală solidaritatea, dar cred că și componenta de prevenție trebuie să joace un rol din ce în ce mai important”, a declarat președintele Iohannis într-o conferință de presă susținută la Madrid alături de premierul Spaniei, Mariano Rajoy.

„În ce privește aderarea României la zona euro, da, România dorește să devină membră a zonei euro, cum de fapt cu toții din Uniunea Europeană, cu o excepție, ne-am angajat să devenim membri ai zonei euro atunci când condițiile sunt îndeplinite”, a răspuns președintele Iohannis unei întrebări în acest sens puse de o ziaristă spaniolă.

Guvernul de la București a stabilit ca ţintă pentru trecerea la moneda unică europeană anul 2019, dar oficialii Băncii Naţionale a României sunt sceptici în ceea ce priveşte acest termen. În urmă cu câteva zile, Mugur Isărescu declara că, în acest moment, există o ruptură între BNR şi Guvern: politicienii vor să trecem mai repede la moneda unică, dar bancherii consideră că mai trebuie aşteptat.

„Cred că acest acord (referitor la Grecia – n.r.) întărește moneda noastră. Concluzia este că există niște valori europene și cred că toți ar trebui să încercăm să le îndeplinim. Există mai întâi o valoare europeană care este solidaritatea. Apoi, trebuie să avem încredere unii în ceilalți. Această încredere trebuie câștigată. Referendumul pe care l-au convocat fără să anunțe pe nimeni evident că minează această încredere. Este foarte important să ne îndeplinim angajamentele. Cred că acest acord este unul echilibrat”, a comentat premierul spaniol Mariano Rajoy despre acordul referitor la Grecia, negociat timp de 17 ore la Bruxelles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri