Klaus Iohannis: Săptămâna viitoare vom prezenta planul de redresare economică

Data actualizării: Data publicării:
Grafica ce ilustreaza revenire in V a economiei dupa pandemia de coronavirus
Relansare economică. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Guliver/ Getty Images

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, vineri, în cadrul unei declarații de presă, că proiectul planului național de redresare și reziliență economică va fi pus în dezbatere publică săptămâna viitoare.

“Referitor la situația economică – avem date noi despre trimestrul III și, chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine. Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică. Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani. Acești bani îi vom primi din fonduri europene.

Astăzi am avut o discuție cu premierul, cu miniștrii de resort pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30 de miliarde de euro din fonduri europene pentru a finanța măsurile din acest plan.

Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare. Este o măsură foarte largă care se referă și la reforme și la măsuri de infrastructură și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizate dar și redresate.

Vom prezenta acest plan public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente și atunci vom înainta planul la Bruxelles și în cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență. Vom reuși cu aceste fonduri să readucem economia pe un nivel pe care ni-l dorim cu toții”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului anunța luna trecută că Planul Național de Relansare și Reziliență are 12 direcții prioritare, respectiv: sănătate, educație, digitalizare și securitate cibernetică, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediu de afaceri și antreprenoriat, cercetare-inovare, precum și creșterea capacității de reziliență în condiții de criză în domeniul sanitar și alimentar.

“Aceste domenii sunt grupate pe trei piloni principali ai Planului Național de Redresare și Reziliență, și anume: I - Tranziția Verde și combaterea schimbărilor climatice; II - Serviciile Publice, dezvoltarea urbană și valorificarea patrimoniului și, nu în ultimul rând, III - Competitivitate economică și reziliență”, a adăugat el.

Circa 80 de miliarde de euro sunt fondurile europene destinate României pentru următorii 9 ani. O parte, peste 30 de miliarde de euro, vor fi folosiți pentru relansarea economică ca urmare a crizei economice provocate de pandemia de COVID-19.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri