Kodak îşi caută un nou drum. Soluţia ar putea fi invenţiile inginerilor săi

Data publicării:
kodak

De exemplu, are un material sensibil la lumină care poate fi folosit la fabricarea de ecrane tactile pentru telefoanele mobile. Şi studiază nanoparticule care pot indica dacă un produs alimentar a expirat. Sunt descoperiri făcute de Kodak în încercarea de a îmbunătăţi filmul fotografic. Dar, într-o lume a fotografiilor digitale, Kodak trebuie să le găsească o nouă utilitate invenţiilor sale.

De pe platforma Kodak de peste 500 de hectare, 80 de clădiri au fost dărâmate, iar alte 60 au fost vândute. În interiorul a ceea ce a fost imperiul peliculei de filmat şi fotografiat, se produc acum sosuri salsa. În vremurile bune, la Kodak lucrau peste 30.000 de oameni în divizia de film. Acum...mai puţin de 300.

Compania mai produce doar pentru cei nostalgici - fotografii de modă veche sau regizorii care refuză să intre în era digitală.

Însă Kodak poate avea un viitor dincolo de film şi hârtie fotografică. Răspunsul poate fi tocmai în istoria companiei. Cei care conduc acum fosta glorie caută în arhivele companiei idei şi patente care pot să reprezinte noi tehnologii.

Kodak are peste 7.000 de brevete de invenţie. A vândut în urmă cu trei ani o parte din ele ca să facă rost de bani, însă fişetele sunt încă pline. Printre acele hârtii vechi şi idei din alte vremuri se pot găsi adevărate comori.

Tehnologia de imprimare, în care Kodak a excelat, poate fi o nişă de dezvoltare. Compania face cercetări în domeniul printării de ioni de argint pe ecrane care ar putea înlocui actualele tehnologii din ecranele termosensibile. Ar fi mai subţiri şi mai ieftine decât cele folosite acum.

De bază sunt tehnicile clasice ale filmului şi fotografiei care nu trebuie aruncate la coşul de gunoi al istoriei. Ecranul reacţionează la schimbarea de intensitate a luminii.

Puţini ştiu că actuala tehnologie de fotografiere digitală s-a născut în laboratoarele Kodak, fiind invenţii ale inginerilor săi. Nu a fost însă dezvoltată pentru că grupul şi-ar fi tăiat craca de sub picioare atâta vreme cât erau cel mai mare producător de film. Acum a ajuns să valoreze de trei ori mai puţin decât GoPro, grup cu o ascensiune fulminantă.

Kodak se uită către inovaţie, însă cu ochii la patentele din trecut. Poate oferi cerneală invizibilă de ajutor împotriva produselor contrafăcute. Tehnologiile sale de chimie pot fi folosite în medicină. Kodak îşi caută,incă, viitorul...

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri