La ce valoare trebuie făcută impozitarea la darea în plată

Data publicării:
apartament bloc locuinte 1

 

Ministerul de Finanțe spune că impozitul de plată, al cărui nivel depinde de durata deținerii proprietății și de valoarea tranzacției, trebuie aplicat la valoarea debitului, conform Codului Fiscal. Potrivit acestuia, dacă bunurile imobiliare au fost dobândite într-un termen de până la trei ani inclusiv, anterior vânzării, impozitul este de 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 6.000 lei + 2% la valoarea care depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare. Cota de impozit pentru imobilele avute în proprietate mai mult de trei ani este 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv și de 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depășește 200.000 lei inclusiv, dacă prețul este mai mare decât această valoare.

Consultantul Adrian Bența (foto) afirmă că impozitarea trebuia făcută la valoarea notarială

Aplicarea impozitului la valoarea debitului este dezaprobată de consultantul fiscal, Adrian Bența. ”Ministerul Finanțelor a ales calea cea mai ușoară. Eu aș pleda pentru aplicarea acestuia la valoarea construcției”, spune el. Diferențele nu sunt mici. Un impozit de 2% la o valoare suplimentară de 50.000 de euro semnifică faptul că imprumutații vor plăti în plus 1.000 de euro. Dar cum se alege valoarea de piață? ”Ar putea să fie valoarea clădirii regăsite în cataloagele notarilor. Eu personal, aș opta către această din urmă grilă pentru că aceasta ar fi un element deja cert utilizat în practica de zi cu zi”, spune Bența.

Potrivit consultantului fiscal Dan Schwartz, impozitarea bunurilor restituite băncii trebuie făcută la valoarea de grilă, notarială, însă doar dacă aceasta este mai mare decât cea de tranzacție (datorată băncii). Dacă ultima este mai mare, atunci impozitul trebuie aplicat la aceasta. Potrivit lui, există situații în care valorile notariale sunt mai mari decât valorile de tranzacții, chiar dacă este vorba de bunurile imobiliare achiziționate anterior anului 2008, într-o perioadă în care prețurile la activele imobiliare au avut o evoluție explozivă. El mai afirmă că impozitarea este perfect legală.

Consultantul Dan Schwartz (foto) consideră impozitul la darea în plată perfect legal

Persistă însă unele întrebări. Poate fi considerat venit impozabil o scutire de datorii? ”Anularea unei datorii reprezintă în doctrina contabilă aplicabilă persoanelor juridice un element de venit”, spune consultantul Bența. Însă persoanele care returnează proprietatea băncii și scapă de datorii vor plăti imediat impozite pentru niște ”venituri” obținute în viitor, la un nivel incert, dependent de evoluția viitoare a dobânzilor. În plus nu este clar: debitele datorate băncilor includ sau nu și dobânzile viitoare cuvenite sau doar principalul datoriei?

”Legea 111 face referire la impozitul pe venit. Or ce venit este la darea în plată? Statul român nu face altceva decât să devină părtaş“, spune avocatul Gheroghe Piperea.

Oricum impozitarea persoanelor care returnează proprietățile cumpărate prin credite imobiliare sau de consum cu ipotecă va crește veniturile primăriilor. Potrivit Codului Fiscal, 50% din impozite colectate în urma transferului proprietăților se distribuie la bugetul unităților administrativ-teritoriale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri