Lanțul scumpirilor. Efectele negative ale creșterii salariului minim

Data publicării:
paine brutarie

Creşterea salariului minim pe economie a scumpit pâinea. Patronatele din panificaţie au majorat cu 10% prețul produselor ca să compenseze astfel creșterea costurilor cu forța de muncă. Specialiștii atrag atenţia că scumpirile nu se vor opri aici şi că vor afecta și alte produse, dar și servicii.

Cumpărătorii spun că, imediat după ce salariul minim pe economie a crescut la 1.450 de lei, a crescut şi preţul pâinii.

„Era 2,20, acum e 2,40 ce iau eu”, spune un cumpărător.

„Adică ce dai cu o mână, iei cu cealaltă. Teoretic, cel puțin, rămânem la același nivel”, spune alt cumpărător.

Directorii firmelor de panificație spun că odată cu majorarea salariului minim pe economie, cheltuielile companiilor au crescut cu aproape 20%. Şi, ca să nu rămână în pierdere, au crescut imediat preţurile.

La produsele noastre prețurile au crescut în jur de 10-9%, dar în medie cam 10%. Creșterea se datorează și materiilor prime, pentru că în momentul când s-au modificat prin lege salariile minime, toată lumea a majorat prețurile la materiile prime, la materiale și la utilități”, spune Aurel Macovei, directorul unei brutării”.

Pentru a compesa aceste pierderi am aplicat majorări de prețuri la toate categoriile, ceea ce se va reflecta în prețul final la consumator”, spune Mirela Totu, director de marketing al unei brutării.

Specialiştii atrag atenţia că urmează şi alte scumpiri.

Vorbim aici de industria alimentară, vorbim de industria în domeniul confecțiilor, a textilelor și, de asemenea, cu siguranță va avea un efect în construcții”, spune Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

În ultimii doi ani, salariul minim pe economie a crescut în România cu aproape 40%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri