Laser pentru tranzacţii financiare la viteza luminii. Bursele şi traderii vor comunica cu tehnologie de la Armata SUA

Data publicării:
laser-1

Bursa americană va trece de la tranzacţiile rapide la tranzacţiile cu viteza luminii. Bursa din New York, bursa electronică Nasdaq şi traderii vor comunica în curând prin intermediul unor lasere folosite până de curând doar de Armata Statelor Unite. Astfel va dispărea practic orice întârziere între ordinul de vânzare sau cumpărare plasat de trader şi tranzacţia propriu-zisă. Şi, cum pentru unele pariuri orice nanosecundă contează, acest sistem le-ar putea aduce câştiguri de milioane de dolari unor jucători.

Publicaţia americană Wall Street Journal a surprins în câteva fotografii laserele care vor conecta bursele americane şi jucătorii din piaţa de capital. Avioanele militare americane deja folosesc această tehnologie pentru a comunica între ele. În curând laserele vor fi montate şi pe acoperişurile celor două burse din New York, după ce jucătorii din pieţe s-au plâns că tranzacţiile de foarte mare viteză din ziua de azi nu sunt de fapt suficient de rapide. Se va trece aşadar la tranzacţiile cu viteza luminii.

Bursele s-au schimbat radical în momentul în care au fost introduse tranzacţiile electronice, iar la un moment aceste tranzacţii electronice au devenit automate. Traderii care vând sau cumpără o acţiune sau un un anumit produs financiar au fost înlocuiţi cu calculatoare care vând sau cumpără foarte rapid, în funcţie de evoluţia generală a pieţei. Motivul: pentru anumite pariuri, viteza de reacţie poate face diferenţa între o pierdere sau un câştig de milioane. De aici şi nevoia ca tranzacţiile să se desfăşoare mai rapid.

Însă tranzacţiile automate pot provoca şi prăbuşiri rapide ale pieţelor. Căci atunci când bursa scade, calculatoarele încep să vândă acţiuni, iar vânzarea automată provoacă deprecieri şi mai mari, care din nou provoacă vânzări automate şi aşa mai departe.

Când vor fi instalate sistemele de comunicaţii prin laser, s-ar putea ca Bursa de la New York şi Nasdaq să aibă, din când în când, scăderi fulminante. Însă chiar dacă aceste evoluţii bruşte produc panică în pieţe, pierderile provocate sunt de obicei limitate.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri