Latura întunecată a aurului: Preţul de referinţă stabilit la Londra şi traderii care au acces la informaţiile din spatele uşilor închise

Data publicării:
aur

Autorităţile britanice suspectează că piaţa aurului este manipulată de jucători care ştiu dinainte ce preţ va avea metalul preţios. De unde îl află? De la băncile care îl stabilesc. Deşi este un metal strălucitor, aurul are o parte întunecată: preţul său de referinţă stabilit la Londra în spatele uşilor închise de patru bănci europene şi una canadiană, după un obicei care datează din 1919. Cine are acces înaintea celorlalţi la conferinţele zilnice de stabilire a preţului de referinţă poate câştiga miliarde de dolari din pariurile pe preţul din piaţă.

Suspiciunile de pe piaţa aurului au multe în comun cu manipularea dovedită a dobânzii de referinţă Libor şi cu suspiciunile de manipulare a preţului petrolului. Lipsa de transparenţă este cea care dă naştere acestor scandaluri.

Autoritatea bursieră a Marii Britanii nu a anunţat încă oficial existenţa unei anchete pe piaţa aurului, însă surse citate de Bloomberg spun că o investigaţie există şi vizează modul în care se formează preţurile metalului preţios.

Piaţa aurului valorează 20.000 de miliarde de dolari. În această sumă nu intră doar valoarea fizică a aurului, ci sunt luate în calcul inclusiv pariurile puse pe viitoarele sale cotaţii. Aceste pariuri sunt de fapt ţinta anchetei. Autorităţile britanice se tem că anumiţi jucători din piaţă au acces la cele două conferinţe telefonice zilnice în urma cărora este stabilit preţul de referinţă al aurului. În timpul acestor conferinţe, Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings şi Societe Generale comunică fiecare câte un preţ. Cine are acces la discuţiile din conferinţă ştie înaintea tuturor dacă peste câteva minute preţul aurului scade sau creşte. Poate pune astfel pariuri pe termen scurt în care câştigurile pot fi destul de mari, mai ales dacă aceste pariuri sunt puse în fiecare zi.

Băncile sunt suspectate aşadar că le-ar permite anumitor traderi cu care lucrează să beneficieze de acest avantaj neloial. Iar datele colectate de Bloomberg arată că în timpul conferinţelor volumul tranzacţiilor de pe piaţa aurului cresc simţitor, semn că numărul celor care au acces la aceste informaţii este destul de mare.

Cele cinci bănci fie au respins aceste acuzaţii, fie au refuzat să comenteze. Sistemul bancar a trecut deja printr-un scandal asemănător, cel al manipulării dobânzii de referinţă Libor, care este calculat în mod asemănător cu prețul de referință al aurului.

Există totuși o diferență între cele două cazuri, întrucât deocamdată nimeni nu spune că prețul aurului a fost manipulat. Doar piața care derivă din acest preț a fost manipulată.

Manipularea de pe piața aurului pare diferită și de suspiciunile de manipulare de pe piața petrolului, care seamănă mai degrabă cu scandalul Libor. Există bănuiala că giganții petrolieri au manipulat atât prețul de referință Platts, care influențează prețul la pompă al carburanților, cât și cotația de referință Brent, care influențează prețul mondial al petrolului.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri