Legea dării în plată: Locuințele mai ieftine și credite mai puține

Data actualizării: Data publicării:
darea-in-plata

Bancherii din România estimează, în proporţie de peste 90%, că Legea dării în plată va avea ca efect reducerea creditării şi ieftinirea locuinţelor, arată sondajul Barometrul Bancar ARB & EY ediţia 2016, publicat miercuri de Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

darea-in-plata

Astfel, sondajul arată că 90% din bancherii din România se aşteaptă ca Legea privind darea în plată să afecteze negativ creditarea, iar 95% dintre şefii din bănci cred că actul normativ sva genera o scădere a preţurilor locuinţelor, potrivit News.ro.

Dintre bancherii care au participat la sondaj, 20% se aşteaptă la o scădere semnificativă a preţurilor, iar 75% estimează o ieftinire moderată, în timp ce doar 5% consideră că Legea dării în plată nu va influenţa preţurile imobiliare. 

Legea dării în plată se aplică din 13 mai, iar bancherii s-au opus vehement adoptării actului normativ pe motiv că, în acest fel, statul intervine în contractele încheiate între două părţi. 

Legea permite românilor care au luat credite ipotecare să scape de toată datoria faţă de bancă dacă cedează creditorului locuinţa.

De altfel, iniţiativele legislative din România sunt considerate, de către 88% dintre bancherii chestionaţi, ca având în mare şi foarte mare măsură un efect negativ asupra sistemului bancar, în timp ce doar 28% dintre şefii din bănci cred că relaxarea politicii monetare de către Banca Naţională a României (BNR) în ani electorali afectează băncile.

Cu toate acestea, 80% dintre bancheri se aşteaptă ca, în următoarele 12 luni, performanţele financiare ale băncilor din România să se îmbunătăţească. 

În privinţa creditării, 85% dintre şefii băncilor se aşteaptă ca împrumuturile ipotecare să aibă condiţii mai restrictive în următoarele 12 luni, în timp ce creditele personale, cele pe card de credit sau împrumuturile pentru afaceri ar putea avea condiţii similare sau ar putea avea chiar condiţii mai puţin restrictive. 

Barometrul Bancar ARB & EY este derulat anual cu membrii Asociaţiei Române a Băncilor şi arată modul în care şefii din sistemul bancar românesc privesc evoluţia mediului economic, legislativ şi de afaceri si implicaţiile asupra bancilor pe care le conduc.

La acest sondaj au participat bănci cu o cotă de piaţă după active de circa 90%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri