Legea prevenției în mediul de afaceri, o poartă spre corupție?

Doru Cireaşă Data publicării:
SPAGA MITA BANI

Ministrul propus pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu, intenționează să promoveze Legea prevenției în mediul de afaceri cât mai curând posibil. Consultanții fiscali trag însă un semnal de alarmă.

SPAGA MITA BANI-2

"Legea va fi valabilă pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, și va fi gata în primul trimestru al acestui an", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Florin Jianu.

Potrivit acestuia, legea prevenției presupune că, înainte de a se lua o măsură punitivă împotriva unei firme, trebuie aplicată o măsură de prevenție.

"Toate organismele statului au două componente: una de prevenție și una de control, însă acestea realizează doar componenta de control. Cred că această componentă de prevenție trebuie să prevaleze în ceea ce înseamnă mediul de afaceri și atunci noi impunem o măsură de prevenție înainte de lua o măsură punitivă. Asta înseamnă că îi dai un timp la dispoziție întreprinzătorului să se conformeze și abia după aceea aplici o măsură punitivă. Această lege este cea mai așteptată de mediul de afaceri", a mai spus Jianu după audierile din comisiile de specialitate.

O măsură care deschise poarta corupției

Implementarea nepotrivită a unei astfel de prevederi deschide poarta corupției, avertizează consultanții fiscali.

Măsura este bună în teorie, dar în practică va da naștere plăților informale, spune consultantul fiscal, Adrian Bența.

”Ca principiu mi se pare nerealistă pentru că Fiscul trebuie să ajute într-adevăr contribuabilii să se conformeze, dar dacă unul deja nu s-a conformat înseamnă că el are o problemă”, spune Dan Schwartz, consultant fiscal. ”Prin urmare, să vii prima dată să dai avertisment iar a doua oară să vii să dai amendă este o poartă deschisă spre corupție. Se vor face mici înțelegeri, de genul ”de data aceasta lasă-mă cu avertisment, iar data viitoare vedem ce facem”, spune el.

Schwartz dă exemplul altor țări unde există prevederi similare privind prevenția, însă mai potrivite. ”Partea de prevenție trebuie făcută astfel încât atunci când contribuabilul are o intrebare de pus, Fiscul să îi răspundă, iar răspunsul să se constituie în act administrativ fiscal. Acesta să poată fi folost în activitatea proprie dar și în fața organului de control. În ultimă instanță chiar în fața unui tribunal. Așa este în alte țări. În Lituania dacă ai o nelămurire, ai un număr de telefon al organului fiscal, suni la el, prezinți problema, iar din partea cealaltă ți se răspunde că acea convorbire va fi înregistrată. Răspunul primit poate fi o probă în justiție”, explică Schwartz.

Florin Nicolae Jianu, propus pentru funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri