Amenzi plătite greșit pe Ghișeul.ro, după o lege de „eficientizare”

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
politist rutiera amenda c
Polițist de la brigada rutieră. Foto: Poliția Romană/ Facebook

Modificări aduse în 2018 legislației privind plata amenzilor determină haos în Sistemul Național Electronic de Plată Online – Ghiseul.ro, folosit de sute de mii de români la plata amenzilor contravenționale. Plățile se pot face în acest sistem, fără respectarea prevederilor legale și fără a exista garanția că sunt luate în seamă și acceptate de stat. Instituțiile publice implicate dau din colț în colț fără a ști situația, iar responsabili din sistem numesc situația „haioasă”.

Foto: Contul de trezorerie din ghiseul.ro (sus) diferă de cel unic, trecut pe procesul verbal de contravenție (jos)

UPDATE: După apariția articolului, Ghiseul.ro a trimis următoarele precizări: „Modificările legislative aduse de Legea nr. 208/2018, nu afectează experiența de utilizare a sistemului Ghiseul.ro de către contribuabili. Până la schimbarea legislativă din 2018, în Ghiseul.ro, cetățenii plăteau amenzile către Unitatea Administrativ Teritorială de reședință. La intrarea in vigoare a Legii nr. 208/2018, pentru utilizator, procesul de plată din Ghiseul.ro este identic cu cel anterior, iar după finalizarea tranzacției, sarcina privind derularea fluxului financiar și de informații ale datelor amenzii aparține UAT-urilor beneficiare ale plăților. Suntem în permanentă legătură cu primăriile înregistrate în sistem, astfel încât într-un dialog cu toate părțile implicate, să simplificăm și eficientizăm fluxul plăților efectuate prin ghișeul.ro”. 

Situația din 2018

Până la începutul acestui an plata amenzilor contravenționale către instituțiile care au implementat seria de evidenţă unică a proceselor verbale de contravenţie şi modalitatea de preluare şi transmitere în sistem informatic a datelor necesare creării titlului de creanţă se făcea prin aplicația ghiseul.ro către contul de trezorerie corespunzător Direcției Generale Impozite și Taxe Locale de pe lângă primăria de domiciliu a contravenientului. Ghiseul.ro este administrat de Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR), subordonată Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI).

Amenzile plătite includ o gamă largă, cele pentru lipsa rovinietei sau cele de circulație fiind doar câteva exemple.

Odată logat în aplicația ghiseul.ro, se selecta opțiunea plată amendă, se introducea adresa de domiciliu a contraveninetului, iar sistemul indica automat contul de trezorerie în care trebuia făcută plata (după cum am explicat, cel al direcției de taxe a primăriei de domiciliu).

Potrivit prevedeirlor legale, veniturile din amenzi plătite de persoane fizice sunt venituri ale primăriilor, în timp ce amenzile aplicate persoanelor juridice și străinilor sunt venituri la buget.

Sistemul „eficientizat” în 2019

În luna august a anului trecut au apărut noi prevederi, respectiv legea 203/2018, privind „măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale”. După cum vom vedea în loc să eficientizeze, legea, prost gândită și prost implementată, mai degrabă a blocat sistemul.

Legea a introdus o măsură bună, anume faptul că plata a jumătate din amendă se poate face în 15 zile de la sancțiune și nu în 48 de ore ca până acum. Însă, au apărut și alte prevederi mai puțin bune. Este vorba de instituirea unui cont „unic” al Trezoreriei în care persoanele fizice din toată țara trebuie să plătească amenzile. Rațiunea este „simplificarea procedurilor de urmărire a încasării amenzilor”, se arată în lege.

Ministerul de Finanțe a și „gândit” un mecanism. Banii încasați în contul unic de trezorerie sunt virați în cel mult două zile, în conturile de trezorerie ale primăriilor de domiciliu. ”Virează sumele încasate în contul unic de venituri al bugetului local/bugetului de stat, potrivit destinațiilor stabilite de prezenta lege”, spune noua lege.

În cazul în care plata amenzii s-a făcut în numerar la casieria primăriei de domiciliu, aceasta trebuie să transfere „către sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanță electronice informații despre încasările efectuate în numerar prin casieriile proprii, precum și despre sumele încasate prin alte modalități de plată decât cele stabilite prin normele de aplicare a prezentei legi”.

Legea a fost publicată în Monitorul Oficial al României și a fost însoțită, la finele anului trecut, și de un Ordin al ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, numărul 3893 din 2018, care detaliază procedura.

Prevederile care blochează plățile prin ghiseul.ro

Blocajul a apărut ca urmare a faptului că după apariția legii și ordinului menționate nimeni nu s-a grăbit să schimbe conturile de trezorerie din ghiseul.ro în conformitate cu noile cerințe. Este sarcina MCSI? Este sarcina instituților înscrise? Nimeni nu știe și ordinul MFP în care se spune cum se aplică legea nu spune o vorbă despre obligații.

În continuare, la fel ca în 2018 deși a trecut o lună, la plata  unei banale amenzi de circulație, ghiseul.ro cere adresa solicitantului și apoi îi indică acestuia contul de trezorerie a primăriei de domiciliu. Orice modificări ale numărului de cont nu pot fi făcute de plătitor (vezi foto).

Contul diferă însă de cel unic prevăzut de lege care este, totodată, și cel trecut pe procesul verbal de contravenție.

Plata în contul sugerat de ghiseul.ro este însă riscantă căci nu respectă noile prevederi legale și, mai mult, plata ar putea nici măcar să apară în cazul urmăririi plății amenzii în cauză în sistemul centralizat al statului.

Este plata cu internet banking soluția?

Una dintre soluțiile posibile, parțiale, este plata amenzii cu ajutorul aplicațiilor de internet banking puse la dispozitție de bănci. Probleme sunt și aici. Chiar dacă se selectează în aplicație contul unic de trezorerie indicat de lege și ordinul de ministru, există riscul ca beneficiarul plății să fie trecut eronat de plătitorul amenzii. Acesta deseori nu știe că plata trebuie făcută către primăria de domiciliu și nu către cea a localității pe raza căreia a săvârșit contravenția (în cazul amenzilor de circulație).

Dacă beneficiarul nu este trecut corect, banii se returnează căci Trezoreria nu are de unde ști domiciliul celui care a făcut plata. Aplicația băncii nu furnizează și CNP plătitor. 

Dacă beneficiarul e trecut greșțit banii se întorc înapoi și poate pierde șansa de a plăti jumătate din amendă. „Ministerul Finanțelor Publice restituie sumele virate în contul unic, în situația în care transmiterea nu este conformă cu regulile și procedurile de transmitere a sumelor în contul unic stabilite prin prezenta lege sau prin normele de aplicare a prezentei legi”, spune legea.

Caz concret

Problema de mai sus a apărut de la un caz concret în care a fost solicitat ajutorul instituțiilor implicate, respectiv Agenția pentru Agenda Digitală a României și primaria sectorului 6, pentru plata unei amenzi de circulație.

Rugat sub protecția anonimatului să comenteze situația, un reprezentant al agenției menționate a spus că acel ordin al ministrului nu ar fi fost pus în aplicare și că nicio instituție nu a creat amenzi cu contul unic. ”Puteți plăti fără nicio problemă (pe ghiseul.ro)”, a sfătuit el. Problema este pusă fals căci atât legea în cauză cât și ordinul ministrului sunt publicate în Monitorul Oficial deci valabile și obligatorii. Nu ar fi foarte sănătos ca plata să se facă pe alt cont de trezorerie decât pe cel indicat pe procesul verbal.

Reprezentantul adaugă că situația „este și mai haioasă” căci, dacă plata se face la primărie, aceasta trebuie să vireze banii statului, după care, în două zile, i se întorc înapoi. Referirea sa este făcută probabil la articolul acre spune că obligă primăria să informeze trezorerie asupra încasării amenzii.

Dacă la nivelul AADR se cunoaște problema, primăriile par în ceață sau nu vor să recunoască acest lucru în fața contribuabililor.

Chestionată asupra contului de trezorerie corect, respectiv cel unic din lege sau cel de pe ghiseul.ro, o angajată a Direcției Generale a Finanțelor Publice Locale sector 6 ne sfătuiește să facem cont pe ghiseul.ro fără a ști să spună care este contul bun. Invocă faptul că nu are de unde ști tipul d amendă deși i se menționează că este vorba de o amendă de circulație.

„Intrați pe ghiseul ro și vă faceți cont (...) poate e altfel de amendă ...atunci puteți să mergeți să achitați în altă parte...nu stiu ce să va zic, nu știu ce aveți în procesul verbal (..) contul amenzilor de circulație e cel trecut pe ghișeu”, spune ea.

Situația afectează zeci de mii de români. Un comunicat de presă remis în vara anului trecut de către MCSI menționa că, în cei șapte ani scurși de la înființarea serviciului, au fost plătite 117.000 de amenzi, respectiv 16.714 amenzi pe an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri