Sari la conținut

Lentoarea României a cauzat blocarea unor împrumuturi de 30 miliarde de euro, destinate dezvoltării unor țări din Africa, Caraibe și Pacific

Un acord în baza căruia Banca Europeană de Investiții (BEI) poate împrumuta statele din Africa, Caraibe și Pacific cu sume importante de bani nu poate fi aplicat deoarece România nu a semnat încă documentul.

Împrumuturile sunt destinate derulării unor proiecte de investiții, iar acordul, pentru a deveni funcțional, trebuie ratificat în prealabil de către statele membre UE, în calitate de garanți, potrivit Profit.ro. România este singurul membru UE care nu a aprobat încă documentul.

Proiectul de ratificare a fost postat pe site-ul Ministerului Finanțelor în noiembrie anul trecut, cu o zi înainte ca Victor Ponta să își depună mandatul de prim-ministru, fapt ce a dus la căderea Guvernului.

Documentul a fost aprobat de noul Guvern abia la jumătatea lunii martie și mai trebuie avizat de ambele Camere ale Parlamentului și promulgat de președintele Klaus Iohannis pentru a fi aplicabil.

"Necesitatea adoptării actului normativ în regim de urgență este dată de faptul că România este singurul stat membru care nu a ratificat acordul cu Banca Europeană de Investiții, astfel banca aflându-se în imposibilitatea de a acorda împrumuturi", scrie în documentul semnat de ministrul Finanțelor.