Leonard Orban: România are interes politic strategic să adere cât mai repede posibil la zona euro

Data publicării:
Bani euro fonduri europene GettyImages august 2015

"Mesajul meu către decidenții români și europeni este că s-ar putea să nu mai avem timp. Cel mai probabil s-ar putea ca din 2018 să se ia decizii care să facă tot mai dificilă aderarea la euro, să se ridice ștacheta tot mai sus. (...) Dilema pe care o are România este că nu vom fi gata la momentul la care se vor lua deciziile", a declarat, miercuri, L. Orban într-o conferință de specialitate, potrivit Agerpres.

El a subliniat faptul că România are stabilită o țintă de aderare la euro, însă există foarte multe opinii potrivit cărora acest termen nu este realist. "Din punctul meu de vedere, problema trebuie privită nu numai din punct de vedere economic ci și politic. Mi-e foarte clar că în interiorul Uniunii Europene se va consolida o altă Uniune în care într-adevăr se vor lua principalele decizii, care vor afecta și țările din afară. (...) Pentru România, care își dorește să fie parte a Uniunii, este un interes politic strategic să adere cât mai repede posibil la Uniunea Economică și Monetară", a subliniat consilierul prezidențial.

În opinia sa, aderarea la euro ar putea constitui un adevărat proiect de țară, pentru că nu constă doar în câteva decizii economice și politice, ci este un proces, complicat, care necesită costuri semnificative. "Trebuie să realizăm că într-o Europă în schimbare, este esențial pentru România să fie parte a nucleului dur al Uniunii Europene, altfel nu vom beneficia de avantajele economice și politice de a fi parte la un asemenea nucleu", a mai spus Leonard Orban.

Consilierul prezidențial a menționat faptul că și la nivelul Uniunii Europene dezbaterea în privința evoluției zonei euro este mai actuală ca oricând, iar Comisia Europeană a reușit, ca urmare a unor ample dezbateri, să pună pe masa discuțiilor o propunere concretă cu privire la pașii de urmat pentru dezvoltarea zonei euro.

Însă, atât în interiorul zonei euro, cât și în rândul țărilor membre non-euro sunt puncte de vedere diferite cu privire la viitorul Uniunii Monetare. Dintre statele non-euro, care sunt obligate prin tratatul de aderare la UE să adopte moneda unică europeană, cele mai multe au adoptat o poziție de așteptare, susține Leonard Orban. Însă, potrivit acestuia, timpul nu mai lucrează în favoarea acestor țări.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, declara, în 30 septembrie, că ținta stabilită pentru aderarea României la zona euro, respectiv anul 2019, nu mai este fezabilă, iar BNR va propune Guvernului și Președinției ca, înainte de anunțarea unei noi date, să se stabilească o foaie de parcurs care să fie acceptată prin consens național.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri