Leul, tot mai slab în faţa euro. Posibile cauze: lichiditatea scăzută sau un atac speculativ

Data publicării:
leu

Leul primeşte lovitură după lovitură: moneda Naţională a atins marţi cel mai mic curs din ultimele opt luni – 4,5 lei pentru un euro. Unii dintre specialişti cred că leul va creşte spre sfârşitul anului, când numărul investitorilor în ţara noastră ar putea creşte.


Deprecierea leului din ultimele zile îi împovărează şi mai tare pe cei care au împrumuturi în moneda europeană. Concret, un român care are o rată lunară de 200 de euro plăteşte acum cu 8 lei mai mult decât pe 27 decembrie. Potrivit specialiştilor, leul a pierdut teren în faţa euro din cauza numărului scăzut de tranzacţii realizate în ultimele zile din 2013 şi în primele zile ale acestui an.

Românii au fost obişnuiţi în ultimii ani cu stabilitatea cursului, o stabilitate de care s-a ocupat Banca Naţională mai îndeaproape. Dar în contextul unei lichidităţi mai degrabă scăzute - aşa cum a fost cea din primele zile ale acestui an, o tranzacţie sau câteva tranzacţii au şanse mai mari să producă astfel de mişcări de curs decât în contextul unei pieţe foarte lichide”, explică Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko.

Există însă şi analişti care cred că investitorii străini au pariat pe deprecierea leului: „Am asistat la o depreciere de aproximativ 5 bani în ultimele zile către 4,50, însă pentru că mare parte din această mişcare, aproximativ 4 bani, a avut loc pe data de 2 ianuarie, când participanţii la piaţa din România nu erau la serviciu, credem că această mişcare este una de natură speculativă”, apreciază Vlad Muscalu, economist-şef în cadrul ING Bank.

Specialiştii ţin însă să îi liniştească pe cei care au credite în euro. „Avem o prognoză pentru finalul anului de 4,45. în principiu, credem că leul se va aprecia pe fondul intrărilor de capital, absorbţia de fonduri europene. Dar în acelaşi timp, există volatilitate pe pieţele internaţionale, tulburări politice şi procesul de dezintermediere în sistemul financiar care ar putea duce la depreciere”, arată la rândul său Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank.

De altfel, majoritatea băncilor se aşteaptă ca euro să se menţină pe parcursul acestui an în jurul nivelului de 4,45 lei. Doar una singură vede un euro peste 4,5 lei.

Estimările băncilor privind cursul leu/euro:

BCR: 4,48 lei/euro;

UniCredit Ţiriac: 4,45 lei/euro;

Raiffeisen Bank: 4,45 lei/euro;

RBS: 4,4 lei/euro;

ING Bank: 4,35 lei/euro;

Garanti Bank: 4,55 lei/euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri