Licitația Cupru Min a fost amânată cu o lună

Data publicării:
cupru min-1

Autorităţile vor să vândă Cupru Min pentru că statul nu are bani să retehnologizeze compania care deţine al doilea zăcământ de cupru, că mărime, din Europa.

De aceea, firma câştigătoare trebuie să ofere 40 de milioane de euro pentru investiţiile în mediu, în tehnologie şi pentru redeschiderea unor zone de extracţie.

În plus, această firmă se angajează să cumpere producţia de cupru a companiei pe o perioada de 7 ani.

Cupru Min, care are peste 500 de angajaţi, este pe profit, dar acesta ajunge la bugetul statului de unde i se pierde urmă, în loc să fie investit înapoi în companie.

Valoarea rezervelor de cupru este estimată la peste 10 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că investitorii ar putea avea câştiguri uriaşe de pe urmă resurselor din România.

Localnicii şi minerii din Roşia Poeni, localitate aflată la 4 kilometri de Roşia Montană, îşi amintesc cum a început totul, în 1977.

Ceauşescu a adus atunci utilajele cu elicopterul, iar exploatarea nu a mai ţinut cont de localităţile din jur.

Era numai verde aici, apoi s-a tăiat pădurea şi s-a început exploatarea”, îşi aminteşte un localnic, Ioan Simina.

Un lac de steril, asta putem vedea când venim în Geamăna. Înainte, însă, în anii '70 aici era un sat care avea şi o biserică. Din ea a mai rămas doar turla, care a supravieţuit pentru că oamenii au refuzat să dărâme această biserică.

Companiile înscrise în cursa pentru resursele de cupru din Abrud au afaceri de sute de miliarde de dolari, fiind printre cele mai mari firme din lume în acest domeniu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri