Liviu Voinea, la Digi24: Măsura cu limitarea salariilor compensatorii, destinată să descurajeze disponibilizările

Data publicării:
liviu voinea - 5691808-Mediafax Group-Razvan Lupica-1

De cealaltă parte, sindicaliştii spun că decizia este un discriminatorie şi ameninţă că dau statul în judecată.

Măsura prin care se vor acorda salarii compensatorii numai în companiile unde sunt concediaţi peste 1.000 de angajaţi apare în proiectul de ordonanţă publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe. Vechea formă a ordonanţei aprobate de Guvern în aprilie nu condiţiona, însă, acordarea compensaţiilor de numărul disponibilizărilor.

 „Am propus un număr minim de disponibilizați, pentru că e o chestiunie de interes național, poate până miercuri, la următoarea ședință de guvern, va fi alt criteriu sau mai multe, dar niște criterii obiective trebuie să existe”, a declarat, la Digi24, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea.

Ministrul a mai declarat la Digi24 că scopul salariilor compensatorii este strict de protecţie socială, şi nu de stimulare a disponibilizărilor, aşa cum pare cazul de la Poşta Română.

„Conducerea companiei a considerat că 3.600 trebuie să plece și înțeleg că aproximativ 5.000 au depus cereri”, a exemplificat ministrul pentru Buget.

Sindicaliştii nu sunt însă de acord cu această propunere şi sunt pregătiţi să ia măsuri.

E discriminare și probabil că o să piardă în justiție legat de acest lucru. În judecată, automat îi vom da noi, cel puțin Confederația Cartel Alfa, dar probabil că vor da în judecată toate sindicatele care într-o formă sau alta sunt afectate”, a declarat pentru Digi24 Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Iar legea e de partea lor, susţin aceştia, pentru că banii pentru salariile compensatorii vin din fondul de şomaj. Numai că în vistieria statului nu se mai găsesc fondurile necesare. „Nu avem în acest moment resursele în buget, nu au fost prevazute”, a spus-o franc premierul Victor Ponta.

Specialiştii atrag însă atenţia că preţul concedierilor va fi suportat de toată lumea.

„Nimeni din guvern nu va scoate bani din contul personal. Îi vom plăti noi prin impozite și taxe. Banii guvernului sunt banii noștri”, a arătat, la Digi24, analistul economic Florin Ilie.

Aproape 10.000 de angajați din companiile de stat urmează să-şi piardă locurile de muncă. Până la sfârșitul anului sunt anunţate disponibilizări la Poşta Română, Hidroelectrica, Electroserv, CET Bacău, precum şi la cele trei companii feroviare de stat.

Disponibilizări anunţate pentru 2013

CET Bacău - 120 de angajaţi

Hidroelectrica - 600 de angajaţi

Electroserv - 1.000-1.800 de angajaţi

Poşta Română - 3.500 de angajaţi

CFR Infrastructură - 1.000 de angajaţi

CFR Călători - 1.000 de angajaţi

CFR Marfă - 1.500 de angajaţi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri