Liviu Voinea, ministrul bugetului: Nu e adevărat că am tăiat de la finanțarea europeană

Data publicării:
liviu voinea - 5691808-Mediafax Group-Razvan Lupica-2

Liviu Voinea a explicat că au fost făcute împrumuturi de la Trezorerie în valoare de 8 miliarde de euro pentru a asigura prefinanțarea proiectelor europene, bani care reprezintă practic un avans și care nu sunt cuprinși în buget. Acești bani se întorc ulterior, după ce Uniunea Europeană își plătește partea de finanțare. Astfel, până miercuri, a arătat ministrul, Trezoreria recuperase deja aproximativ 7 miliarde de euro.

În plus, a mai explicat ministrul, România a negociat cu UE, iar Bruxelles-ul a acceptat ca sumele în marja a 3 miliarde de lei care sunt luate din Trezorerie pentru prefinanțare să nu fie luate în calcul la deficit.

Referindu-se la declarațiile ministrului fondurilor europene, Eugen Teodorovici, în legătură cu miliardul de euro pe care România ar trebui să-l plătească UE pentru corecții financiare, Liviu Voinea a explicat că în buget este deja inclusă o sumă de 500.000 de lei pentru plata corecțiilor financiare aferente unor proiecte europene unde s-au constatat deficiențe.

Este vorba în special de licitații organizate de autorități locale, declarate inițial în regulă de către stat, pentru ca apoi tot statul să constate că procedura a fost viciată. „Ține de Ministerul Dezvoltării Regionale să verifice situația reală a acestor cazuri, este o sumă de 500.000 de lei pusă la dispoziție în acest an, face parte din buget”, a spus Liviu Voinea. „Nu comentez declarațiile nimănui, eu v-am spus care e situația reală a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri