Loteria bonurilor fiscale. Cum ar urma să funcționeze tombola și câți bani vor fi acordați câștigătorilor

Data publicării:
bon fiscal

Sunt luate în calcul bonurile păstrate de la comercianţi din luna curentă. De exemplu, bonurile din luna ianuarie pot fi depuse până cel târziu pe 10 februarie.

Cu bonul primit în magazin veți putea să vă înscrieți la loteria organizată de Ministerul Finanțelor. Într-un program online, va trebui să completați suma cheltuită, numărul bonului, dar și datele din buletin.

Nu toate bonurile depuse vor fi însă norocoase: vor fi extrase 160 de chitanţe pe lună, adică 1.920 într-un an. Statul va cheltui astfel pe premii 2,3 milioane de lei pe an.

Ideea loteriei fiscale generale, la nivel de țară, este aceea de a-i stimula pe contribuabili să ceară bon fiscal acolo, la un colț de stradă”, spune Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

Din cauza unor asemenea comercianţi care nu plătesc TVA, bugetul statului a pierdut numai anul trecut aproape 77 de miliarde de lei, dublu faţă de 2008.

Nu numai comercianţii sunt obligaţi prin lege să emită bonuri fiscale. Şi cumpărătorii trebuie să le ceară şi să le păstreze până la ieşirea din magazin. Puţini o şi fac.

În alte ţări, bonurile aduc premii impresionante. În Portugalia sunt puse la bătaie 60 de maşini de lux pe an în valoare de 90.000 de euro fiecare. Iar slovacii pot câştiga chiar şi 10.000 de euro pentru un singur bon norocos.

Nu este pentru prima dată când autoritățile vor să introducă un sistem prin care să-i răsplătească pe cei care cer bon fiscal.

În 2010, Guvernul condus de Emil Boc propunea un plafon maxim de bonuri care ar fi trebuit colectate, iar românii ar fi primit înapoi un procent din valoarea acestuia. Proiectul nu a fost aprobat niciodată.

În 2011, Consiliul Național pentru IMM-uri propunea ca românii să primească un număr unic în schimbul bonurilor iar apoi, ca la o loterie, ar fi fost extras un număr câștigător. Apoi, în funcție de câte cifre din numărul unic primit de cumpărători corespundeau cu numărul extras, ar fi fost acordate premii de până la 10.000 de lei. Nici acest proiect nu s-a materializat. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri