Lună de primăvară, facturi de iarnă. Cât costă întreținerea în martie

Data publicării:
26032013 20facturi 20martie-57022

Speriați de facturile mari din lunile de iarnă, multe asociații de locatari au cerut întreruperea căldurii.

„Atâta căldură nu îmi convine, că eu nu sunt friguros de felul meu”, spune un locatar.

Cei mai mulți însă au deschis reșourile și caloriferele electrice.

„Şi ne-a prins frigul, și dacă ai stat două zile non-stop cu 2.000 de wați în funcțiune ți-ai făcut factura de o lună de la Radet”, afirmă Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat.

De exemplu, o familie de trei persoane a plătit în ianuarie pentru încălzire și apă caldă aproape 250 de lei. Atunci, temperatura medie în Capitală a fost sub zero grade. În februarie și martie, temperatura medie a crescut, iar facturile au scăzut proporțional. Pentru martie însă, facturile vor fi cu peste 10% mai mari decât ne-am fi așteptat, spun asociațiile de proprietari. Mai ales că anul trecut pe vremea asta temperatura era de 15 grade.

„Facturile vor fi aproximativ ca luna februarie. S-ar putea și în aprilie să avem o săptămână chiar două de temperaturi scăzute și să furnizăm energie termică de la termoficare”, consideră Marin Iordache, președintele unei asociații de propietari.

„Anul trecut s-a sistat furnizarea agentului termic în 20 martie, a fost ultima zi în care am furnizat căldura”, spune Sorin Iordache, directorul economic al Serviciului de Termoficare Craiova.

Un alt efect al temperaturilor de iarnă este oprirea centralei electrice de la Brazi din cauza presiunii scăzute a gazului folosit la producerea energiei. Astfel, s-a apelat la turbinele eoliene care au produs astăzi 20% din necesarul de electricitate al țării.

„Se poate vedea doar în factură la nivel de an, nu imediat în următoarele zile”, afirmă Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie.

„O să plătim certificate verzi de o să ne plictisim”, consideră Octavian Lohan, directorul Transelectrica.

Consumatorii regăsesc în factură certificatele verzi necesare pentru producerea energiei eoliene. Din cauza lor, factură la energie electrică s-a majorat cu 6% de la începutul anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri