Lungul drum al finanţării SRL-D către tinerii întreprinzători. Banii pentru debutanţii în afaceri s-au epuizat în numai două luni

Data publicării:
srld

Tinerii care vor să facă afaceri obţin cu greu finanţare de la stat. Birocraţia şi timpul lung de aşteptare a aprobărilor necesare omoară idei bune încă din faşă. Iar la jumătatea anului s-au epuizat deja fondurile alocate pentru 2014 programului prin care debutanţii în afaceri primesc 10.000 de euro.

Andrei şi-a dorit să obţină bani de la stat pentru a-şi face propriul magazin de haine încă din 2011, când a început programul destinat debutanţilor în afaceri. Şi-a depus online documentaţia necesară de mai multe ori, dar abia anul acesta dosarul lui a fost aprobat. „Procedura e una foarte greoaie, iar site-ul lor, unde trebuie completat, conţine multe secţiuni. Este greu de interpretat”, spune el.

În situaţia lui Andrei se află mulţi tineri care vor să-şi deschidă firme prin acest program. Conform legii, jumătate din investiţia iniţială vine de la stat şi este nerambursabilă. Birocraţia este însă foarte mare, se plâng tinerii antreprenori. Se cer „certificate de atestare fiscală şi alte diverse avize de care benefiarii nu auziseră sau de care chiar nu era nevoie”, spune Corina Constantin, vicepreşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători.

Programul prin care debutanţi în afaceri primesc finanţare de 10.000 de euro va fi în curând accesibil şi persoanelor de peste 35 de ani. Deocamdată însă, banii alocaţi pentru anul acesta, adică 4,8 milioane de euro, s-au epuizat după doar două luni şi câteva zile.

Nu ajung banii pentru toţi solicitanţii”, recunoaşte Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri. „Încercăm să mai susţinem încă un număr dintre cei care au aplicat”, adaugă el.

Consultanţii în afaceri spun că sumele oferite de stat sunt prea mici. „Dacă ai, de exemplu, o brutărie, o să ai nevoie de TVA să-ţi cumperi cuptoarele; de credit, dacă nu ai banii la început”, spune Silviu Drăgănescu, consultant în afaceri.

Din 2011 şi până acum, au apărut 14.101 de SRL-uri înfiinţate de tineri cu ajutor de la stat. Dintre acestea, 98% încă mai funcţionează (13.863). Cele mai multe sunt service-uri auto (640), firme de construcţii (558) sau restaurante (515).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri