Luptă pentru supremaţie între marile bănci din România. Cine ţinteşte poziţia de lider

Data publicării:
bani roata bancnote

Nu mai e niciun loc călduţ în top 3 cele mai mari bănci din România. BCR, aflată de ani de zile în fruntea clasamentului, a pierdut active de peste un miliarde de euro în 2014. E costul creditelor slabe date în trecut. La presiunile băncii naţionale, BCR şi-a scăzut portofoliul de credite restante cu 4 miliarde de lei anul trecut ceea ce totodată i-a redus considerabil cota de piaţă. De la 17,5% din piaţa românească cât avea în 2013, BCR a rămas cu 16,2%.

În urmă cu patru ani deţinea mai bine de o cincime din activele bancare din ţară, însă de la an la an tot pierde teren.

Acelaşi parcurs îl urmează şi BRD, a doua cea mai mare bancă din România. Din 2013 până în 2014, activele sale s-au subţiat cu aproape jumătate de miliard de euro şi a ajuns astfel la o cotă de piaţă de 12,4%.

În vreme ce primii doi jucători se restrâng, Banca Transilvania îşi creşte afacerile mai rapid decât orice alt competitor. Potrivit datelor BNR, activele sale au crescut cu 790 milioane de euro anul trecut.

Analiştii estimează că Banca Transilvania are şanse să-i întreacă şi pe cei de la BCR şi să urce pe prima pozitiţie chiar în acest an. BT a preluat recent Volksbank, iar banca austriacă are active de 2,75 miliarde de euro. Adăugate la cele ale BT ajung la un total de aproape 11 de miliarde, cu aproape 700 de milioane peste BRD.

În acelaşi timp liderul BCR se pregăteşte să vândă un pachet de credite restante estimat la peste 3 miliarde de euro, astfel că riscă să îşi piardă locul în piaţă în favoarea Băncii Transilvania sau BRD. BT şi-a crescut baza de clienţi cu 7-8 procente în ultimul an iar cota sa de piaţă a ajuns la 9,8% deşi în 2011 nu avea decât puţin peste 7 procente.

Mişcări agresive au loc şi mai jos în clasament.

Raiffeisen a urcat de pe locul 6 pe 4 ajungând astfel la aceeaşi cotă de piaţă ca Unicredit de 7,9%. În 2014, a şasea cea mai mare bancă după active a fost CEC Bank, după o uşoară creştere a cotei de piaţă.

ING şi Alpha Bank abia s-au mişcat anul trecut, avansul lor nu a fost decât de 0,1%. În acelaşi timp, proaspăt preluata Volksbank a pierdut 0,4% din piaţă.

Înapoi a mers şi Bancpost, care din 2008, de la izbucnirea crizei a rămas fără mai bine de un sfert din cota de piaţă.

Primele zece bănci din Romania au aproape 80% din totalul activelor, arată Ziarul Financiar. Banca Naţională a României remarcă însă că nivelul de concentrare este în scădere odată cu creşterea competiţiei dintre instituţiile de credit.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri