Magazinele vor trebui să aibă case de marcat electronice conectate la sistemul Fiscului

Data publicării:
bucuresteni la anaf mfax

Ministerul de Finanţe vrea să îi oblige pe patroni să îşi instaleze case noi de marcat sau să le facă update softurilor celor pe care le folosesc deja.

Comercianţii vor avea case de marcat electronice conectate la sistemul Fiscului. Astfel, tranzacţiile vor fi înregistrate pe un server online şi nu pe o rolă de hârtie.

Practic, patronii vor fi nevoiţi să instaleze un nou program şi să conecteze un modem la casa de marcat. Astfel, toate vânzările vor fi înregistrate în baza de date a fiscului. Pentru a implementa noul sistem, comercianţii trebuie să investească între 40 şi 60 de euro, potrivit estimărilor făcute de autorităţi. Nemulţumiţi, ei spun că vor majora preţurile pentru a acoperi cheltuiala, chiar dacă aceasta înseamnă să rămână fără clienţi.

Cheltuiala se adaugă nenumăratelor taxe pe care le achită IMM-urile în România. În ţara noastră, o firmă face 39 de plăţi pentru a-şi achita taxele şi contribuţiile la stat. Ministerul de Finanţe este convins însă că astfel îi va scoate la lumină pe comercianţii care nu plătesc impozite la stat.

Ştim că sunt o serie de mici afaceri care nu respectă chiar toate regulile. S-a creat o reţea la nivel local de legături nepotrivite între diverse afaceri şi administraţia publică”, a declarat Aurelian Dochia, economist.

România pierde 20 de miliarde de euro anual din evaziunea fiscală, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal. Practic, statul colectează taxe şi impozite de numai 32 de euro la fiecare 100 de euro din economie. Proiectul Ministerului de Finanţe va intra în dezbatere publică în următoarele săptămâni şi s-ar putea aplica din a doua parte a anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri