Mai bine fără firmă decât în insolvență. Statul riscă să piardă 16 miliarde de lei

Data publicării:
INSOLVENTE ECONOMIE THINKSTOCK

În România, peste 45 de firme dintr-o mie intră în insolvenţă. Diferenţa este uriaşă faţă de Ungaria sau Cehia, în timp ce în Polonia mai puţin de o firmă dintr-o mie are probleme financiare.

Semnalul pentru economie este îngrijorător, ţinând cont că datoriile acestor firme sunt de peste 16 miliarde de lei şi nimeni nu ştie dacă ele vor mai vreodată plătite.

În plus, numărul firmelor mari intrate în insolvenţă e şi el în creştere faţă de anul trecut.

Constantin Coman, manager de țară într-o companie de administrare creanțe: „Aş vrea să remarcaţi impactul social în număr de salariaţi. Discutăm de 63.000 de joburi comparativ cu 60.000 în 2014.”

Pentru că redresarea firmei poate dura până la trei ani şi doar 3% dintre ele reuşesc să iasă din insolvenţă, mulţi patroni preferă să-şi desfiinţeze firmele direct.

Iancu Guda, manager într-o companie de administrare creanțe: „Practic, nu depui declarații financiare pentru trei ani consecutiv și esti automat radiat și dizolvat. Pe când, dacă treci printr-un proiect de insolvență, sunt niște praguri.”

Aceste praguri presupun un proces de reorganizare, în care firma ajunge să fie administrată de un judecător desemnat de tribunal.

Frâiele afacerilor au scăpat de sub control în ultimii ani. Spre exemplu, termenele de plată între firme şi furnizori depăşesc șase luni, dublu faţă de anul 2008. Şi gradul de îndatorare al firmelor a crescut exponenţial în ultimii ani, de la 76% la începutul crizei, până la 127% acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri