Mai multe construcţii în mediul rural: Casele se ridică mai mult în sate decât în oraşe

Data publicării:
constructiiRural

Trendul din construcţii s-a inversat: acum, casele se ridică mai mult în sate decât în oraşe. Statisticile arată că 60% din materialele de zidărie sunt cumpărate de proprietarii care construiesc la ţară. Asta nu înseamnă că ţăranii români s-au îmbogăţit brusc, ci că orăşenii profită de preţurile mai mici la terenurile din mediul rural.

Sever Consulea a apelat la un credit bancar şi s-a apucat de construcția unei case. „Am ales să construiesc la periferie pentru că terenul este mai ieftin, poţi construi pe o suprafaţă mai mare de teren. Mâna de lucru este mai ieftină ca în oraş”, spune el.

Un exemplu este şi Nicolae Cazacu, din localitatea Râncaciov - Dâmboviţa, care şi-a reabilitat casa părintească, iar acum vrea să consolideze gardul.

Şi cele mai importante dezvoltări de blocuri noi pentru locuinţe se fac în ultimii ani tot în afara sau la marginea oraşelor, acolo unde şi terenul este mai ieftin. Iar dacă dezvoltatorii au învăţat ceva din criză este că, dacă ai costuri mici şi ceri preţuri pe măsură, nu ai cum să duci lipsă de clienţi.

Un apartament de două camere situat în Popeşti-Leordeni, în apropierea Capitalei, este şi cu 20.000 de euro mai ieftin decât unul situat în cartierul Titan din Bucureşti, iar preţurile locuinţelor continuă să scadă. De la începutul anului, s-au redus cu 7%, punând astfel presiune pe dezvoltatori, care trebuie să găsească noi metode de reducere a costurilor. Este ceva greu de realizat în condiţiile în care preţurile materialelor de construcţii au crescut constant din 2009 încoace. S-a scumpit atât cheresteaua, cât şi cărămida şi betonul. Numai preţul fierului a urcat cu 50% în ultimii patru ani.

Şi totuşi, reparaţiile şi renovările locuinţelor deja existente nu au fost suficiente pentru a susţine sectorul construcţiilor. Acesta a scăzut cu 7% în prima jumătate a anului, indică Institutul Naţional de Statistică. Până la finalul lunii iunie, s-au eliberat puţin peste 17.000 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, mai puţine cu 1000 decât anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri