Mai puţine firme închise, mai multe în insolvenţă. Cum se radiază firmele

Data publicării:
20121128 20radieri-35817

Dan Pasat, profesor în învăţământul superior, a avut timp de şase ani de zile o firmă de consultanţă în domeniul ingineriei alimentare, disciplină pe care o predă şi la Universitate. El spune că firma sa nu are aplicabilitate în această perioadă fără condiţii de dezvoltare.

Potrivit statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în primele zece luni ale anului au fost radiate 58.016 de firme, deci circa 200 de firme pe zi. Este o uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut, ce 1,71%, când au fost închise 59.026 de firme.

Cele mai multe firme închise anul acesta desfăşurau activităţi în domeniul imobiliar. În clasament urmează firme de consultanţă, de asigurări, reparaţii auto, transport sau depozitare de mărfuri.

Cât priveşte numărul firmelor intrate în insolvenţă, acesta este în creştere cu aproape 30%. Dacă în anul 2011 au existat circa 22.000 de dosare noi, în primele zece luni ale acestui an sunt deja 24.000 de dosare noi. O proiecţie până la sfârşitul anului ar atinge probabil 28.000 de dosare de insolvenţă noi, explică pentru Digi24 preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă, Arin Stănescu.

Cum se face o radiere

Dacă este vorba de o radiere şi o lichidare voluntară, procesul durează circa trei luni de zile, cu o condiţie: firma nu trebuie să aibă datorii. Dacă vorbim de o firmă cu datorii şi se ajunge la lichidare prin intermediul Tribunalului, se poate ajunge şi la o perioadă de doi-trei ani, explică la Digi24 avocatul Adriana Caraculacu.

Potrivit datelor Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România, în prezent sunt în insolvență 214 societăți mari, care cuprindeau între 60.000 și 100.000 de locuri de muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri